Linkovi

Solana: Novi pregovori o statusu Kosova počinju sredinom avgusta


Visoki predstavnik Evropske unije, Havijer Solana, rekao je novinarima u pauzi zasijedanja na samitu država jugoistočne Azije (ASEAN), kome prisustvuju i visoki funkcioneri Rusije i SAD da će novi pregovori o statusu Kosova početi sredinom avgusta.

Solana je rekao da će generalni sekretar Ujedinjenih nacija najverovatnije prvi pozvati Beograd i Prištinu da počnu pregovore, koji će se odvijati uz posredovanje mešunarodne trojke - SAD, EU i Rusije.

Planirano je da pregovori traju 120 dana, mada se Rusija i Srbija nisu saglasile sa tim oročavanjem.

Tadić o zadacima Srbije

Posao Srbije je da pred nastavak pregovora o budućem statusu Kosova, kaže predsednik Srbije Boris Tadić, ubedi međunarodne faktore da pokrajina ne može biti nezavisna i da teritorijalni integritet i suverenitet Srbije ne može biti doveden u pitanje.

Predsednik Srbije smatra da je, ne samo međunarodno pravo na strani Srbije već i razlozi dugoročne održivosti stabilnosti čitavog Balkana. Predsednik Boris Tadić zatim je upozorio da budući status Kosova ne zavisi samo od Srbije i ne zavisi samo od jedne zemlje koja igra značajnu ulogu u svetu i pojasnio da pre svega misli na Rusiju, čiju principijelnu politiku ceni, već i od drugih zemalja članica Saveta bezbednosti.

Naš posao je da neprekidno ubeđujemo sve članice Saveta bezbednosti jer čekaju nas još mnogi teški dani i velika iskušenja i pregovori, rekao je Tadić. U pripremama za pregovore pojedini beogradski mediji objavili su da je navodno iz Evropske unije potekla ideja o konfederaciji Srbije i Kosova, čemu se se vlasti u Beogradu energično suprostavile a što je zvanični Brisel odmah demantovao.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenjuje da je ta ideja potekla iz domaćih krugova koji vrlo loše rade posao propagande. Neumesno je da premijer reaguje na pisanje dnevnih novina, a da nema izvora na koje reaguje, smatra Janjić i dodaje da premijer mora da reaguje samo na oficijalne predloge koji su prošli verifikaciju Vlade i Skupštine.

XS
SM
MD
LG