Linkovi

Obama spreman da pošalje trupe u Pakistan bez Mušarafove saglasnosti


Demokratski predsednički pretendent Barak Obama izjavio da bi bio spreman da uputi američke trupe u Pakistan, u potrazi za teroristima, bez dozvole vlade predsednika Perveza Mušarafa. Kako izveštava novnar Glasa Amerike, Džim Maloun, senator Obama je to rekao u govoru o spoljnopolitičkim pitanjima u Vašingtonu.

Barak Obama se usredsredio na način na koji bi vodio borbu protiv terorizma ukoliko bude izabran za predsednika u novembru sledeće godine. Demokrata iz Ilinoja rekao je da je predsednik Buš suviše zaokupljen ratom u Iraku koji mu onemogućava da se fokusira na rat protiv terorizma. Obama je naveo da bi bio spreman da pošalje američke trupe u pogranično područje na severozapadu Pakistana u potrazi za teroristima al-Kaide i Talibana čak i kada bi vlada Pakistana uskratila dozvolu za takvu operaciju.

“Shvatam da predsednik Pervez Mušaraf ima sopstvene probleme. Ali, dozvolite da razjasnim ovo pitanje. U planinama u tom području kriju se teroristi koji su usmrtili tri hiljade Amerikanaca. Oni kuju nove zavere. Ukoliko posedujemo pouzdane obaveštajne podatke o važnim terorističkim metama, a predsednik Mušaraf ne želi da preduzme akciju, mi ćemo to učiniti.”

Obama je takodje rekao da će povlačenje američkih snaga iz Iraka biti njegov prvi prioritet ako postane predsednik, dodavši da je predsednik Buš zapostavio misiju SAD da se bore protiv terorista zbog rata u Iraku, gde je američke snage doveo u središte gradjanskog rata.

“On upravo vodi rat za koji teroristi žele da ga mi vodimo. Bin Laden i njegovi saveznici znaju da ne mogu da nas pobede na bojnom polju ili u borbi ideja. Ali, oni mogu da isprovociraju reakciju koju smo videli u Iraku, gde je pogrešna invazija dovela do pobune koje sputava naše vojne snage.”

Reagujući na izjavu Obame, portparol Bele kuče Toni Snou rekao je da su SAD i dalje predane saradnji sa pakistanskim predsednikom Mušarafom u nastojanju da pronadju utočišta terorista.

“Smatramo da se naš pristup Pakistanu zasniva ne samo na poštovanju suvereniteta te zemlje, već da uključuje i saradnju sa lokalnim vladama.”

Prema najnvoijoj anketi lista Volstrit Džornal i tv mreže NBC, senatorka Hilari Klinton povećala je svoje vodjstvo u odnosu na senatora Obamu medju demokratskim predsedničkim pretendentima. Prema toj anketi, senatorka Klinton vodi sa 43 odsto, ispred senatora Obame, sa 22 odsto, i bivšeg senatora Džona Edvardsa, sa 13 odsto podrške. Medjutim, prema novim anketama u državama koje će prve održati primarne izbore, poput Nju Hempšira i Južne Karoline, Obama smanjuje vodjstvo senatorke Klinton.

XS
SM
MD
LG