Linkovi

U Sjedinjenim Državama osnovan ekološki - zeleni građevinski pokret


Takozvana zelena izgradnja je danas najaktuelniji trend u arhitektonskom projektovanju, kako za velike stambene zgrade tako i za porodične kuće. Zeleno graditeljstvo uzima u obzir količinu nergije koju troši odredjeni dizajn kao i trajnost materijala. Suzan Pjedmont-Paladino je arhitekta i kustos u Nacionalnom gradjevinskom muzeju u Vašingtonu.

''Zelena izgradnja je rezultat razmišljanja o tome odakle nešto dolazi i kuda ide. To se odnosi na materijal i na energiju. Kako se dobija energija, koji sistemi se koriste za zagrevanje i hlađenje kuća i gde će da završe otpaci'', kaže ona.

Nacionalni građevinski muzej je u okviru izložbe o zelenom građevinarstvu sastavio deo zelene kuće koju je projektovala kalifornijski arhitekta Mišel Kaufman. Suzan Pjedmont-Paladino kaže da je jedna od karakteristika koje se najpre zapaze – velika nadstrešnica.

Eksterijer objekta je projektovan tako da do maksimuma poveća ili smanji izloženost suncu tokom različitih godišnjih doba.

''Ova nastrešnica štiti staklo od letnjeg sunca. Ali zimi je sunce niže i zraci prolaze ispod nadstrešnice i greju enterijer», kaže kustoskinja ove izložbe.

Materijal i dizajn enterijera su takodje važni za takozvani zeleni karakter kuće. Izložba ističe mogućnosti koje ljudi imaju prilikom projektovanja i opremanja kuće.

''Deo nameštaja je napravljen od materijala koji je dobijen reciklažom. Svi materijali korišćeni za presvlačenje nameštaja smanjuju toksične gasove koji su nekada skriveni u stvarima koje kupimo'', kaže Suzan Pjedmont-Paladino.

Podovi su od bambusa, biljke koja najbrže raste na planeti i brzo se obnavlja. Sva svetlosna tela su od optičkog fibera, koji ispušta manje toplote od obične sijalice a troši i manje energije od uobičajenog osvetljenja.

Radne površine u kuhinji su napravljene od reciklovanog papira. Američki Savet za zelenu izgradnju je organizacija predstavnika gradjevinske industrije. Savet je uspostavio posebnu Taj savet izdaje takozvanu Potvrdu za vodjstvo u zaštiti energije i životne sredine. Ta potvrda pomaže u procenjivanju kvaliteta zelenog dizajna.

«Alta» je nova stambena zgrada koju je izvela firma «Pi En Hofman» iz Vašingtona.To je prvi objekat u prestonici sa ovom portvrdom. Šon Simen, potpredsednik «Pi En Hofmana», koga već godinama interesuje koncept zelene izgradnje, kaže da nije bilo teško ubediti firmu da «Altu» gradi na zeleni način.

''Firma ima korist, jer se ovakvi objekti dobro prodaju, a izdvajaju nas u odnosu na konkurenciju», kaže Simen.

Potražnja zelenih objekata je sve veća, tako da i druge građevinske firme u Vašingtonu nameravaju da ponude zelene projekte. Suzan Pjedmond-Paladino kaže da je sledeći korak projektovanje zelene zajednice, koja bi bila samodovoljna i koja bi proizvodila sopstvenu obnovljivu energiju.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG