Linkovi

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno usvojio rezoluciju o Darfuru


Savet bezbednosti UN jednoglasno je danas usvojio rezoluciju kojom se omogućava slanje 26.000 vojnika i policajaca u sudanski region Darfur u pokušaju da se zaustave napadi na milione raseljenih. Cilj kombinovane operacije UN i Afričke unije, koja će koštati više od dve milijarde dolara tokom prve godine, je da zaustavi nasilje u Darfuru gde je više od dva miliona civila pobeglo iz svojih domova i gde je, prema procenama, 200.000 ljudi poginulo u poslednje četiri godine. Rezolucija dozvoljava upotrebu sile u samoodbrani i obezbedjivanju slobode kretanja za humanitarne radnike i zaštitu civila koji su napadnuti. Nova sila, medjutim, neće imati ovlašćenja da zaplenjuje oružje već će moći samo da ga nadgleda. Iz rezolucije je izbačena i pretnja daljim sankcijama, ali je britanski premijer Gordon Braun danas naglasio da će, ako se ubistva nastave, "on i drugi udvostručiti napore da se nametnu dodatne sankcije".

Admirala Mjulen: Zabrinutost zbog neprijateljske uloge Irana

Kandidat predsednika Buša za načelnika združenog generalštaba, admiral Majkl Mjulen, rekao je da je posebno zabrinut zbog, kako se izrazio, ”sve veće neprijateljske uloge“ Irana na Bliskom istoku. Govoreći pred članovima senatskog Odbora za oružane snage admiral Mjulen je rekao da je duboko uznemiren nuklearnim ambicijama Irana. Što se tiče Iraka, kazao je da ni vojska ni vreme neće biti dovoljni za smirivanje situacije, ako etničke grupacije u Iraku ne preduzmu korake ka nacionalnom pomirenju. Dodao je da je slanje vojnih pojačanja u Irak donekle poboljšalo situaciju, ali da ona i dalje nije dobra. Da bi postao načelnik Združenog generalštaba američkih oružanih snaga, nominaciju admirala Mjulena mora prethodno da potvrdi Senat.

Ruski predsednik Putin podržava Abasa

Ruski predsednik Vladimir Putin ponovio je podršku palestinskom predsedniku Mahmudu Abasu, koji je u zvaničnoj poseti Moskvi. Putin je rekao da Rusija smatra Abasa za legitimnog lidera palestinskog naroda, dodajući kako je siguran da će Abas učiniti sve da što je u njegovoj moći da ujedini Palestinace. Zamenik ruskog ministra inostranih poslova, Anderej Denisov, rekao je da je Rusija smanjila intenzitet veza sa Hamasom, koji od juna kontroliše Pojas Gaze. Kontakti Rusa sa Hamasom sada usmereni ka obnavljanju dijaloga među Palestincima.

XS
SM
MD
LG