Linkovi

Šarm el Šeik: Rajs i Gejts sa diplomatskim predstavnicima arapskih zemalja


Diplomatski predstavnici arapskih zemalja koji su se sastali sa američkim državnim sekretarom Kondolizom Rajs i sekretarom za odbranu Robertom Gejtsom u Egiptu zatražili su od Bušove administracije da preduzme akciju za oživljavanje izraelsko-palestinskog mirovnog procesa. Predsednik Buš je predložio održavanje medjunarodne konferencije o konfliktu na Bliskom istoku ove jeseni.

Zvaničnici Bušove administracije nisu bili najjasniji oko sastava i tačne svrhe sastanka o izraelsko-palestinskom pitanju, koji bi kasnije ove godine sazvala državni sekretar Kondoliza Rajs. Medjutim, ministri iz arapskih zemalja koji su se sastali sa Kondolizom Rajs i Robertom Gejtsom izjavili su da žele da se na konferenciji ostvari opipljiv i brz progres ka rešenju koje podrazumeva stvaranje palestinske države uz Izrael, uprkos raskolu u palestinskim redovima koji je kontrolu nad pojasom Gaze ostavio u rukama ekstremističkog islamskog pokreta Hamas.

Državni sekretar i sekretar za odbranu, tokom svoje neuobičajene zajedničke misije, sastali su se sa višim zvaničnicima Egipta, Jordana i šest članica zemalja Saveta za saradnju u oblasti Persijskog zaliva, radi razgovora za koje se nadaju da će dovesti do veće podrške sunitskih Arapa pretežno šiitskoj koalicionoj vladi u Iraku. Medjutim, govoreći u ime svojih arapskih kolega na konferenciji za novinare sa sekertarom Rajs, egipatski ministar inostranih poslova Ahmed Abul Geit stavio je naglasak na palestinsko pitanje, rekavši da bi želeo da vidi obiman dnevni red za konferenciju pod pokroviteljstvom Sjedinjenim Državama, koja bi dala podsticaj uspostavljanju palestinske države u veoma bliskoj budućnosti. On je govorio preko prevodioca.

«Verujem da je potrebno ubrzano krenuti ka cilju pojavljivanja te države i sporazuma izmedju izraelske vlade i palestinskih vlasti o tome, koji bi bio predstavljen palestinskom narodu. Ukoliko budemo odugovlačili, verujem da bi to imalo negativan uticaj na ukupnu situaciju u rešavanju palestinskog pitanja».

Sekretar Rajs je izjavila da namerava da poseti region više puta u narednim mesecima radi polaganja odgovarajućeg temelja sa sastanak i podsticanja napretka na tom zadatku. Ali ona je dodala da medjunarodna konferencija ne može da zameni dijalog izmedju dve strane, za koji se nada da će ga podstaći u razgovorima sa izraelskim i palestinskim liderima ove nedelje u Jerusalimu i Ramali na Zapadnoj obali.

«Razlog za održavanje medjunarodne konferencije je da se dve strane podstaknu ka postizanju rešenja sa dve države. Niko ne može da razgovara ili pregovora o tim pitanjima umesto te dve strane. To je nešto što one treba da urade. Ali mogu da postoje medjunarodni napori u smislu diplomatske podrške onome što rade».

Ovdašnji razgovori obuhvatili su i američke planove, objavljene u ponedeljak, za povećanje vojne pomoći Izraelu, Egiptu i arapskim zemljama Persijskog zaliva, delimično i zbog suprotstavljanja sve agresivnijim postupcima Irana u tom regionu. Egipatski ministar inostranih poslova Abul Geit izjavio je da je bio zapanjen iranskim kritikama na saopštenje o pomoći, s obzirom da američki vojni odnosi sa Egiptom i zemljama zaliva traju više od dve decenije.

XS
SM
MD
LG