Linkovi

Ostrvo Koni, jedna je od najposećenijih atrakcija «Velike jabuke»


Njegova plaža, šetalište od dasaka i zabavni park, privlače posetioce duže od jednog veka. Ali najveći tematski park, Astrolend, treba da se zatvori do kraja leta da bi se napravio prostor za razvojni projekat u vrednosti od 250 miliona dolara.

Sa svim osobinama vašara, Astrolend na Koni ajlendu je dijametralno udaljen od sjaja i čari modernih tematskih parkova. Roler-koster «Ciklon» je prvi put otvoren 1926. Međutim, ne samo tematski park, nego ceo Koni ajlend i veliki deo okolnog područja, godinama propadaju. Taj deo Bruklina je bio prvo američko letovalište, koje je sve do 1960-ih privlačilo milione Njujorčana. Onda su došli požari, bankrotstva i urbano propadanje. Sada se međutim prave planovi za obnovu tog sjaja.

Ovo su idejni crteži novog Koni ajlenda – u 21. veku. To je samo deo obnove u vrednosti od dve milijarde dolara, koja će Koni ajlend da pretvori i svetski tematski park. Planom su predviđeni i veliki hoteli, stambene zgrade sa luksuznim apartmanima, sasvim različito od onog što danas može da se vidi.

Kerol Albert i njena porodica, bili su vlasnici Astrolenda 45 godina, ali su ceo kompleks nedavno prodali trgovcu nekretninama i preduzimaču, Toru Ekvitisu. Prilično nerado, zatvoriće tematski park krajem leta.

«S obzirom da mi nismo mogli da ulažemo i razvijamo ga, on je sada kupio sve sem dva bloka, tako da ćemo uskoro biti okruženi ruševinama i izgradnjom novih objekata. Bili smo ubeđeni da ćemo da izgubimo najveći deo prihoda», kaže ona.

Mnogi koji su odrasli u ovom delu Bruklina, žele da očuvaju porodičnu atmosferu Koni ajlenda. On je zahvaljujući podzemnoj železnici veoma pristupačan. Karte su jeftine, a ulaz u park je besplatan, ističe Sten Foks, stanovnik Bruklina i lokalni istoričar.

«Možete da potrošite dolar, stotinu dolara ili ništa, ako vam je dovoljno da samo prođete šetalištem, ponesete flašu s vodom i uživate», kaže Foks.

Plaža duga skoro pet kilometara – povezana podzemnom železnicom sa Menhetnom – i ovog leta je magnet za turiste, kojih međutim tokom zime nema. Lokalne vlasti zbog toga žele nešto što će privlačiti ljude tokom cele godine. Ulični prodavac Pol Džordžolakos radi ovde otkako se doselio iz Grčke i kaže da je pravi trenutak za obnovu sjaja ove potamnele ikone.

«Koni ajlend je u svoje vreme u celom svetu bio san, a sada se nekako smanjio i dobro je što pokušavaju da ga obnove», kaže on.

Tor Ekvitis trenutno pregovara sa gradom i lokalnim organizacijama o smanjenju broja apartmana i stanova koje bi hteo da izgradi. Ali stanovnici, poput Kerol Albert, koji su ceo život proveli ovde, žele da Njujorčani i dalje imaju Koni ajlend koji će shvatati kao nešto svoje.

«Ovo je iznad svega Njujork. A Njujorčani su vrlo izbirljivi. Drže se onoga što im se dopada. Hoće da imaju ovo šetalište od dasaka, hoće ovu plažu i hoće da sve to bude demokratično i svima pristupačno i svi se nadamo da će tako i da ostane», kaže Kerol Albert, dosadašnja vlasnica Astrolenda.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG