Linkovi

Jedna od tehnologija koje najviše obećavaju je parabolični solarni kolektor


Dok svet traga za novim načinima za proizvodnju energije bez korišćenja fosilnih goriva – raste i interes za solarnu energiju. Jedna od institucija koje se intenzivno bave eksperimentima u cilju efikasnijeg korišćenja solarne energije je i Nacionalna laboratorija Sandia, u Alburkerkiju u Nju Meksiku.

Mnogi vezuju solarnu energiju za jednostavne solarne panele za agrevanje vode i za korišćenje takozvanih fotovoltičnih ćelija za proizvodnju malih količina električne energije za potrebe domaćinstava. Medjutim, u laboratoriji Sandia istraživači se bave velikim projektima koji bi mogli da zamene elektrane na ugalj i prirodni gas. Jedna od tehnologija koje najviše obećavaju je takozvani parabolični solarni kolektor, koji usmerava solarnu energiju u cilju zagrevanja gasa. To je jednostavan uredjaj koji je pre gotovo 200 godina izumeo škotski pronalazač Robert Sterling.

Kompanija pod nazivom «Sterling energetski sistemi» sada razvija parabolični kolektor zajedno sa istraživačima laboratorije Sandia. Njen predsednik Brus Ozborn objašnjava kako taj uredjaj funkcioniše.

«Kada zagrevate gas on pokreće zamajac koji zatim pokreće generator za proizvodnju električne energije. Prema tome Sterlingov uredjaj je vrlo jednostavna i efikasna je naprava koja pretvara toplotnu u električnu energiju.»

Toplota koja pokreće uredjaj potiče od ogledala koja usmeravaju sunčeve zrake na jednu tačku. Sistem ogledala kontrolišu kompjuteri koji prate kretanje sunca tokom dana. Ozborn se nada da će ova tehnologija jednog dana smanjiti korišćenje fosilnih goriva, poput uglja, od kojeg se danas dobija oko polovina električne struje u SAD.

«Mislim da će se, kako budu rasle potrebe za energijom povećavati i udeo solarne energije kao energetskog izvora.»

Ozbornova kompanija već ima dve elektrane na solarnu energiju na jugozapadu SAD.

«To su veliki objekti koji proizvode oko četiri milijarde kilovat-časova što smanjuje emisije gasova staklene bašte za oko četiri miliona tona,» kaže Ozborn.

Drugi uredjaj na kojem rade istraživači Laboratorije Sandia je specijalno zakrivljeno ogledalo putem kojeg se solarna energija koristi za zagrevanje ulja. Menadžer ovog projekta Tim Mos objašnjava,

«Ulje se zagreva do maksimalne temperature od oko 400 stepeni Celzijusa. Ono se zatim koristi da putem mreže cevi zagreva vodu koja se pretvara u paru i zatim koristi za pokretanje klasičnih parnih turbina za proizvodnju električne energije.»

Istraživači su otkrili da mogu da poboljšaju efikasnost ovog uredjaja time što će pažljivo uskladiti položaj ogledala kako bi se što više toplote usmerilo ka cevima sa uljem. Povećana efikasnost solarnih uredjaja doprinosi da oni uspešno konkurišu tradicionalnim energetskim izvorima. Tim Mos smatra da ovaj uredjaj ima jednu važnu prednost u odnosu na Sterlingovu napravu.

«Pošto koristimo ulje, dakle tečnost, možemo da sačuvamo toplotu te tečnosti preko noći tako da možemo da proizvodimo struju i kada sunce ne sija.»

Mada se ove tehnologije već koriste u nekim delovima sveta istraživači se nadaju da će njihovo usavršavanje doprineti još većoj upotrebi solarne, dakle čiste, energije u budućnosti.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG