Linkovi

Problemi u odnosima Sjedinjenih Američkih Država i Saudijske Arabije


Američki ambasador pri Ujedinjenim nacijama Zalmaj Kalilzad optužio je Saudijsku Arabiju da podriva napore Sjedinjenih Država usmerene ka prekidu talasa nasilja i stabilizaciji Iraka.

"Saudijska Arabija i izvestan broj drugih država ne čine sve što je u njhovoj moći da nam pomognu u Iraku. Povremeno, neke od njih, ne samo da nam ne pomažu, već čine stvari koje podrivaju naše napore da postignemo napredak", rekao je Kalilzad.

Saudijska Arabija, iako glavni američki saveznik na Bliskom istoku, u poslednje vreme našla se na meti kritika zvaničnika SAD, pre svega zbog prećutnog pristajanja da se na njenom području prikupljaju fondovi za potrebe najrazličitijih grupa radikalnih islamista, uključujući i Al Kaidu. Upozorava se i na izostanke akcije usmerene na sprečavanje regrutovanja bombaša-samoubica.

Komentari američkog ambasadora pri Ujedinjenim nacijama usledili su nekoliko dana pošto su se u američkim medijima pojavili izveštaji o planu SAD da isporuče 20 milijardi vredno oružje Saudijskoj Arabiji i još nekim okolnim državama, uoči posete državnog sekretara Kondolize Rajs i sekretara za odbranu Roberta Gejtsa Saudijskoj Arabiji. Isporuka oružja Saudijcima, međutim, dovedena je u pitanje, jer je nekolicina kongresmena najavila pokretanje ozbiljne inicijative usmerene ka sprečavanju te transakcije, navodeći da taktika prećutne podrške terorizmu ne sme ostati nekažnjena.

Američke vlasti, gotovo istovremeno, počele su istragu protiv Al Radži banke, najverovatnije najmoćnije banke u islamskom svetu, koja u Saudijskoj Arabiji i još nekim muslimanskim državama ima oko 500 podružnica, i koju sumnjiče za podršku radikalnim islamistima. Prema izveštajima američkih obaveštajaca, među komitentima Al Radži banke nalazilo se, ili se još nalazi, nekoliko tradicionalnih islamskih humanitarnih organizacija, čije je delovanje usko povezano sa finansiranjem radikalnih islamista širom sveta.

XS
SM
MD
LG