Linkovi

Vašington: SAD daju vojnu pomoć Egiptu, Izraelu i Saudijskoj Arabiji


SAD će dati 13 milijardi dolara vojne pomoći Egiptu i 30 milijardi dolara pomoći Izraelu, a u planu su i paketi pomoći za Saudijsku Arabiju i zemlje Zaliva, izjavila je u Vašingtonu američki državni sekretar Kondoliza Rajs. Rajsova kreće na turneju po Egiptu i Saudijskoj Arabiji sa ministrom odbrane Robertom Gejtsom u pokušaju da pridobije dodatnu pomoć arpaskih država u stablizaciji Iraka.

Vašington pokušava da ubedi zalivske zemlje, koje brine jačanje Irana i rat u Iraku, da su SAD posvećene regionu i da će ih podržati, a prodaja oružja je deo tog procesa, rekli su američki zvaničnici.

"Ovaj napor će pomoći u modernizaciji i pograničnoj stategiji kako bi se izborili sa negativnim uticajima Al Kaide, Hezbolaha, Sirije i Irana", navodi se u saopštenju Kondolize Rajs.

Paketi pomoći za Egipat i Izrael biće na deset godina, a Rajsova je rekla da američka administracija počinje pregovore sa Egiptom za sporazum o vojnoj pomoći vredan 13 milijardi dolara koji će ojačati sposobnost Egipta da se izbori sa zajedničkim strateškim ciljevima.

"Dalja modernizacija egipatskih i saudijskih oružanih snaga poboljšaće rešenost naših partnera da se izbore sa pretnjama radikalizma i zacementiraće njihove uloge regionalnih lidera u potrazi za mirom na Bliskom istoku i obezbedjivanju slobode i nezavisnosti Libana", dodala je Rajsova.

Saudijski paket, koji kao i sve ostale mora da odobri Kongres, trebalo bi da unapredi raketni sistem i vazduhoplovne snage Saudijske Arabije i poveća pomorske kapacitete, rekli su američki zvaničnici. Rajsova je rekla da će američki državni podsekretar Nikolas Berns sredinom avgusta otputovati u Izrael i region kako bi finalizovao sporazume.

XS
SM
MD
LG