Linkovi

Kamp Dejvid: Predsednik Buš i premijer Braun našli zajednički jezik o pitanju Iraka i Irana


Britanski premijer Gordon Braun izjavio je danas u Kamp Dejvidu da su se on i američki predsednik Džordž Buš saglasili da zajednički traže oštrije sankcije protiv Irana zbog njegovog nuklearnog programa.

"Kada je reč o Iranu, saglasili smo se da sankcije deluju i smatramo da je pravi put pooštravanje sankcija novom rezolucijom UN", rekao je Braun na zajedničkoj konfernciji za novinare sa Bušom.

Braun je rekao i da deli stav SAD kada je reč o "dužnostima i odgovornostima koje treba ispuniti" u Iraku.

"Naš cilj je, kao i cilj SAD, da korak po korak prebacimo kontrolu iračkim zvaničnicima", rekao je Braun.

Posvećenost Velike Britanije ratu u Iraku je od suštinske važnosti za Bušovu administraciju. Britanija ima 5.500 vojnika u Iraku. Braun je rekao da će odluka o broju vojnika biti doneta "na osnovu vojnih saveta komandanata na terenu".

Buš je, odgovarajući na pitanje nekoliko minuta kasnije rekao da odluka o daljim akcijama u Iraku mora biti doneta u skladu sa vojnim preporukama. Buš nije direktno odgovorio da li planira da pitanje rata u Iraku prebaci budućem predsedniku koji će stupiti na funkciju u januaru 2009. godine, ali je nagovestio da je takav scenario moguć.

"Ovo će potrajati u Iraku, baš kao što je i ideološkoj borbi potrebno mnogo vremena", objasnio je Buš.

Dvodnevni sastanak u Kamp Dejvidu je prvi zvanični susret dvojice lidera i pokušaj da novi britanski premijer Braun i Buš nadju zajednički jezik, budući da je savezništvo njihovih zemalja jedno od najvažnijih na svetu.

Dvojica lidera pojavila su se pred novinarima sa 25 minuta kašnjenja, što je neuobičajeno za uglavnom tačnog predsednika SAD.

"Sada se svi pitaju da li smo premijer i ja našli zajednički jezik, da li smo se složili i imali značajne razgovore. "Odgovor je apsolutno", rekao je Buš na početku konferencije.

XS
SM
MD
LG