Linkovi

Avganistan: Talibani dali novi krajnji rok vlastima za oslobađanje talaca


Lideri talibana odlučili su da će južnokorejski taoci biti ubijeni ako do ponedeljka u podne avganistanske vlasti ne oslobode zatvorene talibane, saopštio je danas portparol talibana Kari Jusuf Ahmadi.

Portparol talibana je rekao da je novi rok odredio savet talibanskog vođstva kojim predsedava mula Mohamed Omar, što je pretnji dalo težinu. Otmičari su u sredu ubili jednog taoca, dok je nekoiko prethodno određenih krajnih rokova prošlo a da pretnja nije ispunjena.

"Budući da je u pregovorima između nas, administracije u Kabulu i južnokorejske vlade došlo do zastoja i da nisu iskreni počećemo da ubijamo taoce ako ne počnu da oslobađaju naše zatvorenike do sutra u 12 časova", rekao je za Rojters Ahmadi u telefonskom razgovoru.

Do zastoja u pregovorima između s jedne strane talibana i, s druge avganistanske i južnokorejske vlasti, došlo je zato što vlada u Kabulu nije ispunila zahtev talibana da pusti iz zatvora 23 pripadnika tog pokreta.

Karzai: Otimanje žena sramno i protivno islamu

Avganistanski predsednik Hamid Karzai ocenio je danas da su talibanski ekstremisti otevši 22 državljana Južne Koreje izvršili sraman čin i da se otmica žena posebno protivi islamskom moralu. U svom prvom komentaru otmice Južnokoreanaca, koja se dogodila 19. jula, Karzai je kritikovao čin kidnapovanja "gostiju iz inostranstva", posebno žena, kao neislamski i suprotan avganistanskoj kulturi. Ovo će osamotiti dostojanstvo avganistanskog naroda, rekao je Karzai prema saopštenju iz predsedničke palate izdatom posle sastanka s delegacijom Južne Koreje.

XS
SM
MD
LG