Linkovi

Spirit i Oportjuniti obustavila istraživanja zbog snažna peščane oluje


Funkcioneri američke svemirske agencije NASA kažu da su robotska vozila Spirit i Oportjuniti obustavila istraživanja dok ne prođe snažna peščana oluja. Nevreme u tom delu Marsa traje već nedeljama. Kontrolori na zemlji pokušavaju da održe vozila u životu jer mračno nebo onemogućava punjenje baterija uz pomoć solarnih ćelija.

Tokom više od tri godine od spuštanja na Mars, dva rovera nisu doživela ovakvu totalnu zamračenost neba, kaže menadžer tog projekta, Džon Kalas:

”Upravo danas, vreme se čak pogoršalo za Spirit, dok je za Oportjuniti ostalo otprilike isto. Oportjuniti je prošle nedelje preživeo jako nevreme, koje nas je ozbiljno zabrinulo. Sada je nešto bolje, ali se za Spirit pogoršava.“

Kalas kaže da se peščana oluja odvija na velikoj visini i da roveri ne trpe udarce vetra niti zasipanje peskom, ali da tamno nebo sprečava solarne ćelije da proizvode dovoljno struje. On kaže da svetla ima koliko i po vrlo mračnom, olujnom danu na zemlji, odnosno svega oko jedan procenat osvetljenosti potrebne za normalno punjenje baterija.

Da bi sačuvali energiju kontrolori NASE isključili su skoro sve sisteme na roverima, ali to istovremeno znači da se vozila ne zagrevaju. Ona su konstruisana da izdrže hladnoću od minus 40 Celzijusovih stepeni, ali temperatura na Marsu pada i do minus 60 ili 70.

”Noću, kada je hladnije, potrebno je da elektronika dobija bar malo struje da se ne bi smrzla. Ako ne bude dovoljno energije uređaji će se previše ohladiti i nešto bi moglo da otkaže.“

Još jedan način uštede energije je smanjenje broja komunikacija sa zemljom - što za Oportjuniti znači otprilike jednom svakog trećeg dana.

Prvobitno je planirano da dva robotska vozila istražuju površinu Marsa oko 90 dana. Međutim, posle više od tri godine, vozila još funkcionišu. Menadžer projekta Džon Kalas kaže da se, pored rovera, na Marsu i u orbiti oko njega nalazi nekoliko svemirskih letelica, koje šalju naučnicima na zemlji mnoge podatke o crvenoj planeti. Sledeća sonda koja će biti poslata u njenom pravcu, zvana Finiks, trebalo bi da bude lansirana trećeg avgusta.


XS
SM
MD
LG