Linkovi

Benazir Buto: Mušaraf da napusti vojsku ako želi savez sa opozicijom


Pakistanski predsednik Pervez Mušaraf trebalo bi da se odrekne svoje vojne funkcije ako namerava da i dalje ostane na čelu države, izjavila je bivša premijerka te zemlje Benazir Buto. Pakistanski zvaničnici prethodno su potvrdili da su Mušaraf i Buto imali tajne razgovore o eventualnoj podeli vlasti.

Izbegla predsednica najveće opozicione partije, Buto nije želela da daje izjave u vezi tajog sastanka koji je prema rečima zvaničnika, održan u Abu Dabiju.

"Sve što smo učinili ili činimo, sve to je za demokratiju, socijalna i ekonomska prava naroda Pakistana", rekla je ona u telefonskoj izjavi za pakistansku tv stanicu KTN.

Mušaraf koji je na vlast došao 1999. nakon vojnog puča i Buto već neko se vreme, kako izveštavaju mediji, dogovaraju o savezu sa ciljem da učvrste prilično populjan položaj šefa države. Mušaraf bi zauzvrat dozvolio bivšoj premijerki da se vrati i zemlju i po treći put stane na čelo vlade. Sporna tačka pomenutog sporazuma je odbijanje Mušarafa da se odrekne svoje vojne funkcije, kako bi odgovorio na zahteve opozicije koja traži povratak civilnom ustrojstvu države.

"Ne prihvatamo predsednika Mušarafa u uniformi. To je naš stav i ja se držim tog našeg stava", rekla je Buto.

Položaj Mušarafa bi povratkom sekularne i liberalne opozicije u parlament, ojačao, imajući u vidu sve prisutniju zabrinutost zbog rastućeg islamskog radikalizma u zemlji. Analitičari u Pakistanu ocenjuju da bi takav savez naišao na odobravanje zapadnih saveznika.

XS
SM
MD
LG