Linkovi

Olmert nema primedbe na najavljenu prodaju američkog oružja Saudijskoj Arabiji


Izrael već dugo strahuje zbog prodaje američkog oružja Saudijskoj Arabiji i ostalim arapskim zemljama, ali je premijer Ehud Olmert danas izjavio da je najava Sjedinjenih Država o prodaji 20 milijardi dolara vrednog savremenognaoružanja arapskim državama u persijskom zalivu razumljiva.

Olmert je rekao da njegova vlada razume potrebu da se osnaže umerene arapske zemlje koje se suočavaju sa Iranom. Potreban je, smatra Olmert, ujedinjen front Sjedinjenih Država i Izraela prema Iranu.

Predloženi vojni aranžman uključuje najsavremenije satelitski navodjene bombe i poboljšanja koja će značajno doprijeti borbenoj moći saudijske vojne avijacije. Najavljena je i značajnija proxdaja bojnih brodova.

Prema predloženom aranžmanu i Izrael će imati koristi. Američka vojna pomoć jevrejskoj državi tokom naredne decenije rebalo bi da se uveća 25 odsto. Izrael trenutno dobija 2 milijarde i 400 miliona dolara godišnje, što znači da će ubuduće to pomoć iznositi više od 3 milijarde, ili 30 milijardi dolara za deceniju. To je cijelih deset milijardi više od vrijednosti naoružanja koje se prodaje Saudijskoj Arabiji i zemljama Zaliva. Očekuje se da će aranžman formalno ozvaničiti američki državni sekretar, Kondoliza Rajs, koja će zajedno sa sekretarom za odbranu Robertom Gejtsom u ponedjeljak posjetiti Bliski istok.

XS
SM
MD
LG