Linkovi

Aleksandar Aleksejev: Odluka o Kosovu samo u Ujedinjenim nacijama


Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Aleksejev kazao je da Moskva smatra da samo Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija može doneti odluku o budućem statusu Kosova. On je naveo da će pokušaji da se pri odlučivanju zaobiđe najvažnija svetska organizacija biti kontraproduktivni. Aleksejev je upozorio na to da bi donošenje odluke o statusu Kosova van Saveta bezbednosti imalo katastrofalne posledice za stabilnost regiona, ali i celog sveta.

"Haos koji bi na taj način nastao u međunarodnim poslovima doveo bi do zaoštravanja odnosa u svim regionima Evrope gde postoji međuetnička napetost. Mnogo takozvanih zamrznutih konflikata bi se vratilo u vruću fazu", naveo je on.

Ambasador Rusije je ocenio da donošenje odluke nije na Kontakt grupi, već je njen zadatak da dobro pripremi predstojeći pregovarački proces.

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić ukazao je da ''šatl diplomatija'' nije najbolji metod rešavanja kosovskog pitanja i da bi osnovni postupak trebalo da budu direktni pregovori sa jasnim pravilima koje bi verifikovao Savet bezbednosti UN.

''Vremensko oročavanje je apsolutno kontraproduktivno. Sada je na Kontakt grupi da, poučena nikakvim učinkom Ahtisarijevih pregovaračkih marifetluka, predloži optimalan postupak za ovako složeno pitanje'', rekao je Samardžić

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Dušan Proroković izjavio je da je ono što Srbija nudi Albancima na Kosovu i Metohiji više od onoga što njihovi sunarodnici imaju u Makedoniji ili Republika Srpska u okviru BiH.

Proroković je istakao da bi Albanci na Kosovu i Metohiji, na osnovu amandmana koje je pregovarački tim podneo na plan Martija Ahtisarija, uživali ogromnu autonomiju, mogli bi sami da odlučuju o mnogim stvarima u svom parlamentu i vladi, mogli bi drektno da utiču na privredni i ekonomski razvoj Kosova i Metohije i na proces stabilizacije Balkana.

XS
SM
MD
LG