Linkovi

Avganistanski posrednici pregovaraju o oslobađanju južnokorejska taoca


Tim avganistanskih posrednika, koji sačinjavaju zakonodavci i plemenske starešine, vodi pregovore o oslobadjanuju 22 južnokorejska taoca koje su ekstremnisti Talibana oteli pre deset dana u pokrajini Gazni.

Očekuje se da će se specijalni južnokorejski izaslanik Baek Džong-čun danas sastati u Kabulu sa avganistanskim predsednikom Hamidom Karzaijem da bi razmotrio načine da se pomogne nastojanjima pregovarača. Portparol Talibana Jusuf Hamadi izjavio je ranije danas da su taoci živi, ali da su mnogi u lošm zdravstvenom stanju.

Jedna od 22 južnokorejskih talaca koje su oteli talibanski pobunjenici, apelovala je danas na hitno okončanje teške situacije u kojoj se nalaze. Žena, jedna od 18 otetih žena, to je rekla agenciji Rojters govoreći mobilnim telefonom jednog od talibana.

"Umorni smo i prebacuju nas s jedne lokacije na drugu. Drže nas u odvojenim grupama i ne znamo šta se sa ostalima dešava. Tražimo od talibana i vlasti da nas oslobode", rekla je na lošem dariju - jeziku koji se govori u Avganistanu.

Pregovarači navode da su suočeni sa kontradiktornim zahtevima otmičara, medju kojima su - oslobadjanje talibanskih zatvorenika, povlačenje južnokorejskih trupa iz Avganistana i otkupnina za taoce. Talibani su postavili niz rokova za ispunjenje njihovih zahteva, tražeći od vlasti da oslobode talibanske zatvorenike, a u sredu su ubili vodju južnokorejskih hrišćanskih volontera. Talibani su oteli 23 južnokorejska državljanina koji su bili u autobusu na glavnom auto-putu južno od Kabula, u provinciji Gazni.

Poginula tri NATO vojnika

Tri pripadnika NATO snaga i jedan avganistanski vojnik poginuli su u odvojenim sukobima sa pobunjenicima u Avganistanu. Dvojica NATO i jedan avganistanski vojnik poginuli su u provinciji Nuristan u okršaju sa talibanskim pobunjenicima, a 13 vojnika Atlantskog saveza je ranjeno. Treći vojnik NATO-a poginuo je na jugu zemlje. U Avganistanu je od novembra 2001. godine poginulo 67 britanskih vojnika. Od početka ove godine stradalo je više d 90 vojnika NATO.

XS
SM
MD
LG