Linkovi

Američki predsednik Džordž Buš zatražio promenu zakona o prisluškivanju


Predsednik Buš je pozvao Kongres da što pre unese izmene u zakon o praćenju komunikacija sa inostranstvom rekavši da je u velikoj meri prevazidjen. Predsednik je rekao da je u vreme pojačanih nastojanja da se spreče napadi terorista na SAD obaveštajnim stručnjacima potreban moderniji zakon koji bi im pomogao da se efikasnije suoče sa tim pretnjama.

U svom redovnom obraćnju naciji putem radija predsednik Buš je apelovao na Kongres da osavremeni Zakon o praćenju komunikacija sa inostranstvom, rekavši da želi da se to obavi pre nego što zakonodavci prekinu rad zbog godišnjih odmora. Predsednik je naveo da je glavni problem u tome što je pomenuti zakon napisan pre 30 godina i da mora da bude izmenjen kako bi obuhvatio i moderne tehnologije koje koriste i teroristi.

«Obaveštajni stručnjaci upozoravaju da prema sadašnjem zakonu propuštamo značajan deo podataka koje bi trebalo da prikupljamo kako bismo zaštitili našu zemlju. Potrebno je da Kongres odmah preduzme akciju kako bi usvojio izmene u ovom zakonu da bi naši obaveštajci mogli da otklone propuste i da nam pruže neophodna upozorenja na vreme.»

Predsednik je takodje naveo da su izmene koje predlaže rezultat višemesečnih konsultacija sa članovima obe političke stranke u Kongresu. Tim izmenama bi se takodje omogućilo američkim telefonskim kompanijama da tešnje saradjuju sa vladom u prikupljanju informacija.

«Danas se suočavamo sa sofisticiranim teroristima koji koriste mobilne telefone za jednokratnu upotrebu i internet da bi medjusobno komunicirali, regrutovali operativce i planirali napade na našu zemlju. Te tehnologije nisu postojale kada je zakon o praćenju komunikacija sa inostranstvom usvojen pre 30 godina.»

U svom odgovoru u ime Demokratske stranke, predsednica Predstavničkog doma, Nensi Pelosi, pohvalila je zakonski predlog o merama protiv teroriuzma koji je taj dom Kongresa usvojio juče. Ona je navela da taj dokument predstavlja važno dostignuće demokratske većine u Kongresu.

Posle terorističkih napada 11. septembra 2001. predsednik Buš je odobrio program praćenja komunikacija sa osumnjičenim teroristima u inostranstvu bez sudskih naloga što je dovelo do oštrih kritika aktivista za zaštitu gradjanskih prava. Posle toga predsednik je odlučio da taj program uskladi sa pomenutim zakonom. Aktivisti, medjutim, kritikuju i ovaj predlog, dok demokrate u Kongresu kažu da preduzimaju korake da otklone neadekvatnosti u postojećem sistemu, ali takodje izražavaju zabrinutost povodom širenja vladinih ovlašćenja nadzora.

XS
SM
MD
LG