Linkovi

Odisej Marin Eksplorejšn utvrdjuje vrednost pronadjenog potonulog blaga


Jedno američko preduzeće trenutno utvrdjuje vrednost pronadjenog potonulog blaga, koje se smatra najvećim ikada otkrivenim blagom. Odisej Marin Eksplorejšon kaže da ispituje više od pola miliona novčića iz olupine broda, koji su deo pronalaska moguće vrednosti od pola biliona dolara. Ovaj ulov je proširio interes javnosti za kontroverzan posao traženja blaga.

Ovo je najverovatnije najveći plen sa potopljenog broda ikada pronadjen - rezultat tajne operacije u blizini evropske obale, pod šifrom ''Crni Labud.'' Odisej ne želi da otkrije identitet ovog broda, niti kada je potonuo, da ne bi dao signale drugim lovcima na blago. Odisej samo kaže da je brod potonuo u medjunarodnim vodama. U sanducima je 17 tona srebrnjaka i zlatnika i drugih vrednih predmeta koji stižu u Sjedinjene Države, ali na nepoznatu lokaciju.

Mark Gordon iz kompanije Odisej Marin Eksplorejšn kaže da je jedan stručnjak za novčiće iz 17. veka ovako procenio vrednost nadjenog blaga.

''On je pregledao primerak novčića i zaključio da svaki vredi od 400 do 4000 dolara, a da je srednja vrednost oko 1000 dolara po novčiću.''

Ti sanduci bi mogli da vrede oko pola milijarde dolara.

Na muzejskoj izložbi u Tampi, Mark Gordon objašnjava čime se njegova firma bavi. U Sjedinjenim Državama, velika medijska galama oko blaga ''Crnog labuda'' pokrenula je fascinaciju gusarskim brodovima i blagom. Judžin Holsibruk je zato i došao na izložbu.

''Svidja mi se. Videla sam neke eksponate i veoma su interesantni. ''

Odisej procenjuje da postoji oko 3 miliona potonulih brodova na svetu. To preduzeće češlja morsko dno uz pomoć plovnog objekta koji košta 35 hiljada dolara dnevno.
Ako se blago pronadje, preduzeće utvrdjuje da li pripada nekome, što je retko u slučajevima gusarskih brodova, i onda zahteva vlasništvo od Američkog suda. Potpredsednik Odiseja, Rodžer Kurc, kaže da kada sud donese odluku u njihovu korist, Odisej može prodati plen.

''Šaljemo našeg Zevsa, naše plovilo kojim upravljamo iz daljine, da na morskom dnu pokupi još neke artifakte, pa ih onda konzerviramo. Ako pronadjemo samo nekoliko predmeta, onda ih stavljamo u svoju kolekciju. Ako pronadjemo više, onda ih prodajemo, da bi ljudi mogli da poseduju komad istorije.''

Odisej je jedino javno preduzeće u Americi koji traga za izgubljenim blagom, jer je taj posao nepredvidljiv. U prvoj četvrtini 2007. izgubili su 3,8 miliona dolara. Ipak, izvršni potpredsednik Mark Gordon je optimističan.

''Mi izmišljamo posao, naše finansije su javne i svako može da ima uvid u njih. Mi se bavimo nestabilnim poslom-kada pronadjemo nešto i pretvorimo to u novac, veoma je unosno.''

Kritičari, kao što je Institut terenskih arheologa, optužuju preduzeća poput Odiseja, da pljačkaju potonule brodove zbog profita. Odisej vodi pravni spor sa španskom vladom zbog blaga ''Crnog labuda.'' Španija kaže da to može biti jedan od njenih brodova, potonulih u španskim vodama. Ali Odisej tvrdi kaže da će nastaviti svoj posao - i da se čak udružio sa korporacijom Volt Dizni da bi zadovoljio apetit javnosti za potonulim blagom.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG