Linkovi

Komitet UN za ljudska prava traže od Sudana da sudi ratnim zločincima


Komitet Ujedinjenih nacija za ljudska prava pozvao je danas Sudan da sudi odgovornim za ratne zločine počinjene u Darfuru. UN zahteva od Sudana da iz svake vrste pomoći stanovništvu izuzme miliciju koja je odgovorna za etničko čišćenje na zapadu Sudana.

U izveštaju Komiteta izražava se zabrinutost zbog rasprostranjenog, sistematskog, ozbiljnog kršenja ljudskih prava, koje uključuje ubistva, silovanja, nasilno raseljavanje i napade na civilno stanovništo koje se i dalje nekažnjeno sprovodi širom Sudana, a naročito u Darfuru".

Komitet, u čijem je sastavu 18 nezavisnih eksperata, navodi da Sudan nije pristupio nezavisnoj istrazi povodom ozbiljnih kršenja ljudskih prava u zemlji, posebno u Darfuru. Komitet je povodom ratnih ili zločina protiv čovečnosti počinjenih u Darfuru, zahtevao da se smesta stane na put daljem kršenju ljudskih prava.

Od Kartuma je zatraženo i da pruži uveravanja da nikakva finansijska ili materijalna pomoć neće dospeti do milicije koja je bila angažovana u etničkom čišćenju ili koja je za metu namerno imala civile. Međunarodni eksperti procenjuju da je 200 hiljada ljudi umrlo, a 2,5 miliona bilo primorano da napusti domove tokom više od četiri godine nasilja koje je Vašington okarakterisao kao genocid.

XS
SM
MD
LG