Linkovi

Iz Američke svemirske agencije NASA ponovo stižu zapanjujuće vesti


Posle izveštaja o bizarnom ljubavnom trouglu ranije ove godine, sada se mogu čuti optužbe da su neki astronauti bili pijani tokom misija, te da je radnik smišljeno presekao neke žice na kompjuteru, u letelici koja je bila na putu za Međunardonu svemirsku stanicu.

Svemirski program koji je obično teško diskreditovati suočen je sa vrlo ozbiljnim optubama. Novi uznemirujući izveštaj pruža detalje o tome kako je dvojici astronauta NASA-e dozvoljeno učešće u dve misije šatla, iako su prema mišljenju lekara predstavljali rizik, jer su bili pijani.

«Mislim da nije prikladno da komentarišemo izveštaj dok ne bude sazvana konferencija za novinare o tome», kaže šef svemirskih operacija NASA-2, Bil Gerštenmajer.

Komisija NASA-e koja je objavila izveštaj formirana je posle bizarnog incidenta u februaru, kada je astronaut Lisa Novak uhapšena, posle vožnje od Hjustona do Orlanda i sukoba sa koleginicom u vezi sa navodnim ljubavnim trouglom. Saznanja o vožnji pod uticajem alkohola zapanjila su bivše astronaute.

«Nikada nisam video da neko pre poletanja popije toliko da bih se zabrinuo», kaže Norm Tagard.

U izveštaju se ne navode imena astronauta i misija, a NASA u međuvremenu istražuje i moguću sabotažu na opremi koja je poslata na međunarodnu svemirsku stanicu.

«Napravljena je šteta namerno. Napravili smo inspekciju i utvrdili da su isečene neke žice i taj slučaj je trenutno pod istragom», objasnio je Bil Gerštenmajer.

Ne postoji zvanično pravilo o konzumiranju alkohola pred let šatla, ali preporuke su da niko ko upravlja letelicom ne bi trebalo da pije bar 12 sati pre poletanja.

XS
SM
MD
LG