Linkovi

Predsednički kampanja: Razmimoilaženja u pogledu inostrane politike


Razmimoilaženja u pogledu inostrane politike u kampanji pred američke predsedničke izbore su se pretvorila u oštru polemiku demokratskih kandidata Hilari Klinton i Baraka Obame. Oštra rasprava je počela na nedavnoj javnoj debati kandidata Demokratske stranke u Južnoj Karolini, kada je senatoru Obami postavljeno pitanje da li bi, ako bi bio izabran, prihvatio sastanke sa liderima Irana, Severne Koreje, Venecuele i drugih neprijatelja Sjedinjenh Država. Obama je odgovorio da bi prihvatio.

«Ideja da se odbijanjem razgovora te zemlje kažnjavaju, što je vodeći diplomatski princip ove administracije, potpuno je besmislena.»

Senatorka Klinton, odgovarajući na isto pitanje, rekla je da ne bi pristala na sastanke sa liderima tih država tokom prve godine svog predsednikovanja, bez obzira što podržava obnavljanje stavljanja naglaska na diplomatiju u odnosima sa zemljama koje su neprijateljske prema Sjedinjenim Državama.

«Smatram da se na sastanak na tako visokom nivou ne pristaje pre nego što se zna šta se namerava. Ja neću da budem iskorišćena u propagandne svrhe. Neću da još više pogoršam situaciju.»

Nešto kasnije, Hilari Klinton je sugerisala da je Obama naivan i da je pokazao koliko je neiskusan kada je rekao da bi pristao da se sastane sa stranim liderima koji su neprijateljski nastrojeni prema Sjedinjenim Državama. Obama je odmah uzvratio, rekavši da je senatorka iz Njujorka ona koja je neodgovorna i naivna, s obzirom da je u početku podržala odluku predsednika Buša da upotrebi vojnu silu u Iraku.

«Ja neću nastavak Buša i Čenija! Neću njihovu politiku. Hoću temeljnu promenu!»

Hilari Klinton je izjavila za CNN da spor sa Obamom postaje – kako se izrazila – pomalo besmislen.

«Svakako su me nazivali u životu, ali me u svakom slučaju niko nikada nije nazvao Džordžom Buom ili Dikom Čenijem. Znate, trebalo bi da se zapitate šta se dogodilo sa politikom nade?»

Politički stručnjaci kažu da incident ilustruje pokušaj oba kandidata da pokažu svoju snagu, Hilari Klinton iskustvo, naspram Obame koji nastoji da se prikaže kao pristalica političke promene. O tome je govorio i Ričard Vulf, izveštač magazina «Njuzvik» iz Bele kuće, kao gost programa Glasa Amerike.

«Tu imate klasičnu odredišnu dinamiku između dva kandidata. Iskustvo na jednoj strani i promenu na drugoj. Pitanje je koliku promenu žele demokrate.»

Među demokratskim biračima, Hilari Klinton u najnovijoj anketi lista «Vašington post» i televizijske mreže ABC, vodi ispred Obame sa 45 prema 30 odsto, dok ostalih šest kandidata zaostaju.

XS
SM
MD
LG