Linkovi

Vašington: Vuk Jeremić na sastanku sa Kondolizom Rajs i Stivenom Hedlijem


Uoči razgovora sa najvišim državnim sekretarom Kondolizom Rajs i savetnikom predsednika Buša za nacionalnu bezbednost Stivenom Hedlijem – ministar spoljnih poslova Srbije, Vuk Jeremić smatra da istinskih pregovora o kompromisnom rešenju nema ako SAD ne budu zauzele konstruktivnu poziciju, koja ne podrazumeva unapred definisano rešenje. Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić izjavio je danas da bi nametnuto rešenje za status Kosova moglo da ugrozi napredak koji je Srbija ostvarila od demokratskih promena 2000. godine, ali i da izazove nestabilnost u celom regionu. U obraćanju u Nacionalnom pres klubu u Vašingtonu, on je rekao da je potrebno što pre početi nove pregovore o budućem statusa Kosova, koji neće biti opteećeni nikakvim jednostranim potezima, nepotrebnim odlaganjima, ograničenjima i unapred utvrdjenim ishodom.

"O pitanju Kosova, jedini odgovoran način za napredak jeste da dve strane strpljivo rade zajedno sa SAD, EU i Rusijom i drugim faktorima u medjunarodnom sistemu i da nadjemo rešenje za budući status Kosova koje će biti prihvatljivo za sve nas", rekao je Jeremić.

Prema njegovim rečima, kompromisno rešenje treba da se zasniva na nizu multilateralno prihvaćenih pravila utemeljenim na zajedničkim vrednostima. Jedno od tih pravila, kojih je naveo ukupno osam, bila bi konsolidacija demokratije u Srbiji kao ključne zemlje regiona koja može da podstakne i ubrza pridruživanje regiona EU, i koja neće biti izložena opasnosti nametnutog rešenja za Kosovo.

"Ako Srbija posrne, onda će i ceo region. Jedino uspeh Srbije garantuje napredovanje zapadnog Balakan, tako da postoji stvarna opasnost da povratak Srbije u nedavnu prošlost gurne region nazad u 1990-te", rekao je Jeremić.

On je upozorio da bi, ako nezavisnost Kosova bude nametnuta suprotno volji demokratskih vlasti Srbije i bez odluke u Saveta bezbednost UN, "ceo niz etničkih problema i podela mogao da izbije na površinu". Prema njegovim rečima, kosovski predsedan ne bi pogodio samo zapadni Balkan već bi i u celom svetu moglo doći do produbljavanja postojećih sukoba, obnavljanja "zamrznutih sukoba" i izbijanja novih.

"Doktrina prisilne podele medjunarodno priznatih zemalja - ono što predstavlja nametanje Srbiji nezavisnosti Kosova, moglo bi postati prihvatljiva norma u medjunarodnom sistemu", upozorio je Jeremić.

On je rekao da na Kosovo ne treba gledati kao na jedinstven slučaj u svetu i ocenio da bi stavljanje Srbije pred "nemoguć izbor" da bira izmedju Evrope i Kosova bila "u najmanju ruku nepristojna ponuda u Evropi 21. veka". Medju osam pravila koje je naveo kao okvir za rešavanje statusa Kosova, Jeremić je ukazao na potrebu brže integracije zapadnog Balkana u EU i NATO i očuvanje medjunarodno priznatih granica i poštovanje suverenita zemalja regiona. Jeremić je naveo i davanje najšire moguće samouprave pokrajini Kosovo, medjunarodne garancije za očuvanje kulturne i verske baštine, kao i za zaštitu ljudskih i manjinska prava za sve stanovnike Kosova, uključujući stvaranje uslova za održiv povratak raseljenih.

Jeremić je istakao da su za postizanje kompromisnog rešenja neophodni i sveobuhvatni napori u cilju pomirenja Srba i Albanaca, kao i "bezuslovna posvećenost očuvanju trajnog mira", odnosno potpuna posvećenost svih strana mirobljubivom rešenju. Kako je naglasio, nije kasno za pronalaženje rešenja koje će voditi miru i stabilnosti u regionu i koje će biti prihvatljivo za obe strane.

"Srbija je spremna i sposobna da postigne istorijski kompromis sa kosovskim Albancima", rekao je šef srpske diplomatije.

Jeremić je rekao da Srbija čini sve kako bi vodila politiku koje nikada više neće voditi u rat i izazvati patnje njenih gradjana i gradjana ostalih zemalja u regionu i da zato naporno radi na pomirenju sa susedima i ostvarivanju pune saradnje sa Haškim tribunalom.

XS
SM
MD
LG