Linkovi

Vuk Jeremić: Nadamo se da će SAD podržati kompromisno rešenje


Ovo je kritičan trenutak u procesu definisanja statusa Kosova, a SAD su ključan faktor u predstojećem procesu pregovora. Važno je kako će se Amerika postaviti u tim pregovorima koji moraju otrvoriti mogućnost kompromisa.

To je, uoči današnjih razgovora sa najvišim američkim fukncionerima - između ostalih, državnim sekretarom Kondolizom Rajs i savetnikom predsjednika Buša za nacionalnu bezbednost Stivenom Hedlijem – u ekskluzivnom intevjuu za Glas Amerike ocenio ministar spoljnih poslova Srbije, Vuk Jeremić.

Jeremić smatra da istinskih pregovora o kompromisnom rešenju nema ako SAD ne budu zauzele konstruktivnu poziciju, koja ne podrazumeva unapred definisano rešenje. Ipak, polazeći od zajedničkog interesa u regionu, Jeremić veruje da je pomak moguć.

“Ja ću svojim sagovornicima danas preneti da SAD i Srbija imaju isti strateški interes na Balkanu - a to je miran, prosperitetan i stabilan Balkan, u potpunosti integrisan u Evropsku uniju. Siguran sam da je to strateški interes SAD, a sasvim sam siguran da je to strateški interes Srbije. Mi imamo različite stavove o tome koji je najbrži put za ostvarenje tog cilja. SAD veruju da najbrži put ide preko nezavisnosti Kosova. Srbija smatra da je to apsolutno neprihvatljivo i da bi to u potpunosti unazadilo šanse potpune integracije zapadnobalkanskog prostora".

Poklapanje strateških interesa iziskuje i konstruktivan dijalog Beograda i Vašingtona koji bi, kaže šef srpske diplomatije, trebalo da bude otvoren.

"Moramo nastaviti prijateljski dijalog, bez obzira na razlike u stavovima.To se nije dešavalo. U poslednjih nekoliko nedelja i meseci,postoji prekid komunikacije, prekid razumevanja između Beograda i Vašingtona i to je jedna opasna situacija, a mi to sebi ne smemo dozvoliti. Srbija sebi ne sme da dozvoli izolaciju od Vašingtona i ostatka međunarodne zajednice. Mi smo jednom bili u izolaciji i znamo posledice. Moramo da budemo u prilici da, čak i kada se ne slažemo sa ključnim igračima u međunarodnoj zajednici, nastavimo dijalog i idemo do zajedničkog cilja iako vam se mišljenja, a posebno po važnim, kao što je status Kosova i Metohije, razlikuju".

Ministar Jeremić naglašava kako je važno da Srbija i SAD u ovom trenuku imaju saglasnost u vezi sa eventualnim jednostranim aktima kojima bi se pokušao prekratiti diplomatrski proces i kako je dobro što su američki funkcioneri, ove nedelje u Vašingtonu, upozorili kosovske lidere na posledice unilateralnih činova.

"Isuviše je visoka cena koju bi svi zajedno platili ukoliko ne bi pronašli kompromisno rešenje, ukoliko ne bi zajednički našli snage da pronađemo rešenje prihvatljivo za sve strane. To će biti moja glavna poruka Vašingtonu i ja se nadam da ću za tu poruku naći razumevanje".

Konačno, Jeremić veruje da je promena stava administracije predsednika Buša o Kosovu moguća.

"Mi se nadamo da će na kraju krajeva, SAD podržati rešenje koje je plod kompromisa i da će pregovarački proces, koji ponovo počinje, doneti jedno rešenje koje će podržati svi ključni faktori u međunarodnoj zajednici".

XS
SM
MD
LG