Linkovi

Otvorena izložba na kojoj je predstavljeno više od 70 lutaka iz celog sveta


Sve te lutke su svojevremeno pripadale Kerolajn Kenedi, kćeri bivšeg američkog predsednika Džona Ef Kenedija i njegove supruge Džeklin.

Na porodičnim filmovima iz marta 1963, vide se 35. američki predsednik i njegova supruga Džeklin Kenedi, sa decom – Džon-Džonom, koji je imao 3 godine i Kerolajn, koja je tada imala 6 godina. Samo 8 meseci posle ovih snimaka, najmladji predsednik u dotadašnjoj istoriji Sjedinenih Država je ubijen i era Kenedija u Beloj kući je odjednom i tragično, postale istorija. Ali ovog meseca, Muzej «Dekatur haus» u Vašingtonu, podseća na eru Kenedija - kolekcijom lutaka iz Bele kuće, koje su pripadale Kerolajn Kenedi.

''Kerolajn Kenedi je dobijala ove lutke na poklon od običnih gradjana i od svetskih lidera», kaže Ketrin Maloun-Frens direktor zbirki u «Dekatur hausu», dodajući da svi ti eksponati mogu da se posmatraju iz različitih uglova.

«To su više nego lutke. Svaka može da ispriča mnogo toga o kulturi iz koje potiče», kaže ona.
Medju izloženim eksponatima su i lutke iz Austrije i Poljske, Indonezije, Japana, Grčke, Norveške i ova - iz Kanade. Svaka lutka ima svoju priču.

«Jedna od najinteresantnijih u kolekciji je ova Patan lutka. Marta 1962, prva dama Sjedinjenih Država, Džeklin Kenedi, putovala je u Indiju i Pakistan. U Pakistanu je najpre posetila Pešavar, a onda su je odveli na prelaz Kajber.

U «Dekatur hausu» je izložena i kuća za lutke, koju je Žaklin Degol, supruga francuskog predsednika Šarla Degola, kupila za Kerolajn Kenedi i poklonila predsedničkom paru tokom njihove posete Parizu 1961. godine.

«Piše 'Kerolajn' na prednjoj fasadi kuće i ima mali prozor sa saksijom za cveće i zavese sa tufnama i ružama sa druge strane. Kuća je stajala u spavaćoj sobi Kerolajn Kenedi u Beloj kući, a kasnije su se njome igrala i njena deca», kaže Ketrin Maloun-Frens.

Džeklin Kenedi, koja je umrla 1994, zaslužna je za sakupljanje ove zbirke koja se još jednom, posle 40 godina, vratila u prestonicu.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG