Linkovi

Medenica: Saradnja Crne Gore i Albanije aktivna, profesionalna i potpuna


Memorandum o razumijevanju i saradnji kancelarija državnih tužilaca Crne Gore i Albanije, kojim su uobličeni modaliteti buduće saradnje, potpisali su danas Vrhovni državni tužilac Vesna Medenica i generalni tužilac Teodori Solaku.

’’Memorandumom smo precizirali buduće oblike saradnje, razmjenu podataka, zajedničke aktivnosti u sprječavanju prekograničnog i organizovanog kriminala i razmjenu iskustava radi usvajanja novih specijaističkih tehnika’’, rekla je Medenica.

Ona je ocijenila da saradnja državnih tužilaca Crne Gore i Albanije traje četiri godine, kao i da je aktivna, profesionalna i potpuna.

’’Region južnog Balkana je specifičan, i saradnja u borbi protiv organizovanog kriminala je neophodna’’, smatra Medenica.

Solaku je kazao da organizovani kriminal ne poznaje državne granice, pa je saradnja između tužilaštava važna ‘’kako bi ga držali pod kontrolom i odgovorili izazovima’’.

’’Ovo je još jedno nastojanje da se ta saradnja unaprijedi, i jedna od obaveza naših zemalja kako bi se učlanile u Evropsku uniju i NATO’’, naveo je on.

Solaku je podsjetio da je saradnja počela ‘’mnogo godina ranije, a krunisana je sporazumom za zapadni Balkan potpisanim u Skoplju’’.

’’Tokom tog perioda saradnja je bila intenzivna, i obje zemlje imaju konkretne rezultate. Potpisivanje ovog memoranduma pojednostaviće i olakšati buduću saradnju’’, zaključio je on.

XS
SM
MD
LG