Linkovi

Jedan od najvećih gasovoda na severozapadu Rusije zahvatio požar


Jedan od najvećih gasovoda na severozapadu Rusije u toku noći je zahvatio požar, a odjeknula je i jaka eksplozija, preneli su zvaničnici i očevici. Za sada nema podataka o eventualnim žrtvama i nije jasno da li je isporuka gasa prekinuta.

"Radi se o eksploziji na trupu gasovoda pod visokim pritiskom", rekao je Valentin Sedorin, portparol Lenjingradske oblasti oko Sankt Peterburga.

Očevici su govorili o jakoj eksploziji d koje su se zatresle stambene zgrade udaljene pet kilometara. Prema njihovim rečima, nastale su i saobraćajne gužve pošto su uzmenireni stanovnici vozilima počeli da beže. Glavni put ruskog gasa ka Evropi, gasovod Jamal-Jurop, nalazi se dosta južnije od mesta eksplozije, ali je u blizini mesta detonacije gasovod kojim se gas isporučuje Finskoj.

Reporter agencije Rojters svedoči da je vazduh ispunjen dimom i da se teško diše. Prema njegovim rečima, stotine ljudi napušta područje. Detonacija se dogodila nedaleko od mesta gde gasovod prolazi blizu elektrane u predgradju Sankt Peterburga. Zvaničnici hitnih službi su naveli da su prozori na elektrani razneti u silini eksplozije. Uništeno je 50 metara gasovoda čiji je prečnik 80 santimetara.

XS
SM
MD
LG