Linkovi

Pakistan uspešno testirao krstareću raketu "Babur Hatf sedam"


Pakistan je uspešno testirao krstareću raketu sposobnu da nosi razne tipove bojevih glava, među kojima i nuklearne. Raketa "Babur Hatf sedam" ima domet od 700 kilometara i poslednji put je testitana u martu. Raketa "Babur Hatf" u putanji prati izgled terena i može da izmakne radarima. Takva raketa prvi put je testirana 2005. godine, i od tada je njen domet povećan sa 500, na 700 kilometara. Pakistan, kao i njegov sused Indija, rutinski obavljaju testiranje raketa, a obje zemlje poseduju nuklearno oružje.

Ahmadinežad: Iran neće pokleknuti pod pritiskom međunarodne zajednice

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad poručio je da Iran nikad neće pokleknuti pod pritiskom međunarodne zajednice da odustane od obogaćivanja uranijuma.

"Iran se nikad neće odreći svog miroljubivog nuklearnog programa. Naše nuklearne aktivnosti su legalne i zašto bismo odustali", rekao je on.

Iran tvrdi da je nuklearni program namenjen isključivo za proizvodnju struje, ali Vašington sumnja da vlasti u Teheranu pokušavaju da proizvedu atomsko oružje. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija u dva navrata uveo je sankcije Iranu pošto je odbio da obustavi obogaćivanje uranijuma, a SAD i njihove saveznice u Savetu bezbednosti zalažu se za usvajanje treće rezolucije.

U obe rezolucije svetska organizacija je pozvala vlasti u Teheranu da obustave nuklearni program, kao i obogaćivanje uranijuma.

"Svi treba da shvate da Iran razvija nuklearnu tehnologiju i oni će morati tu činjenicu na kraju da prihvate", rekao je iranski predsednik.

XS
SM
MD
LG