Linkovi

Jeremić zatražio od kokusa da pokuša ublažiti stav Bušove administracije o Kosovu


Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić zatražio je danas od čelnika većinske Demokratske stranke i manjinskih republikanaca na Kapitol Hilu da ne dozvole da bilo Senat, bilo Predstavnički dom u predstojećem periodu usvoje rezoluciju kojom bi se implicitno dala podrška nezavisnosti Kosova.

Jeremić je danas razgovarao sa senatorima Ričardom Lugarom i Džordžom Vojnovičem i liderom većine u Predstavničkom domu Stenijem Hojerom. U razgovorima sa članovima Srpskog kokusa u Kongresu SAD Jeremić je, kao je rekao za Glas Amerike, dobio uvjeravanja da će oni nastojati da u narednom periodu pokušaju da omekšaju ili promijene čvrst stav Bušove administracije o Kosovu.

Kopredsjedavajuća Srpskog kokusa, Melisa Bin, kazala je za Glas Amerike da je po povratklu delegacija Kongresa iz "odlične posjete Srbiji", gdje im je upriličen susret sa ministrom Jeremićem, Srpskom kokusu čast da uzvrati gostoprimstvo u Vašingtonu.

"Ministar će imati priliku da razgovara sa članovima Kongresa i našim liderima. Mislim da je važno da ljudi, dok razmatraju pitanja u vezi sa sa statusom Kosova, razumiju perspektivu Srbije. Vazno je i da se osnaže bilateralni odnosi Amerike i Srbije, država koje su kroz istoriju bile sazveznici."

Na naše pitanje da li očekuje da će nastojanja Srpskog kokusa u Kongresu uroditi plodom kada je u pitanju čvrst stav administarcije o Kosovu, Melisa Bin kaže:

"Kao kopredsjedavajuća Kokusa pokušavam da, izmedju ostalog, kroz veću participaciju obezbijedim bolje razumijevanje situacije i problema sa kojima se suočavamo u regionu. Mislim da se stvari odvijaju u dobrom smjeru".

Za danas su najavljeni susreti srpskog šefa dipolomatije sa kongresmenim Robertom Veksnerom, Rojem Blantom i Tomo Lantosom koji predsjedava Spoljnopolitičkim odborom Predstavničkog doma. Jeremić će sjutra razgovarati sa savjetnikom za nacionalnu bezbjednost predsjednika Buša i državnim sekretarom Kondolizom Rajs.

Početkom nedelje u Vašingtonu su sa Kondolizom Rajs razgovarali lideri kosovskih Albanaca, a u tim razgovorima američka državna sekretarka pozvala je kosovske Albance na strpljenje u vezi sa konačnim statusom Kosova i ponovila stav SAD da Kosovo treba da bude nezavisno.

XS
SM
MD
LG