Linkovi

Ruski brod «Akademik Fjodorov» nastavio plovidbu ka Severnom polu


Ruska pomorska ekspedicija plovi prema Severnom polu da bi ispitala dno Arktičkog okeana i potvrdila pravo Rusije na teritoriju koja bi ispod morske površine mogla da sadrži ogromne rezerve nafte i prirodnog gasa.

Istraživački brod «Akademik Fjodorov» nastavio je putovanje prema Severnom polu, posle jednodnevnog zadržavanja u Barencovom moru zbog kvara na motoru. Brod je zalovio u utorak iz luke Murmansk na severu Rusije. Ledolomac na nuklearni pogon rasčišćava put brodu «Akademik Fjodorov», čija posada ima zadatak da dokaže da veliki delovi Arktika pripadaju Rusiji. Moskva tvrdi da Lomonosovljev greben, velika podvodna formacija u toj oblasti, predstavlja prirodni nastavak kontinentalne Rusije. Prema međunarodnom zakonu, zemlje mogu da polažu pravo na kontrolisanje područja do 320 kilometara od svoje kontinentalne teritorije. Arktik je do sada bio smatran međunarodnom teritorijom.

Zemlje koje se graniče sa Arktičkim okeanom, među kojima su i Sjedinjene Države, odbacuju tvrdnje Moskve da bi to područje moglo da pripadne Rusiji. Danska, koja kontroliše Grenland, u saradnji sa Kanadom tvrdi da Lomonosovljev greben predstavlja nastavak teritorije Severne Amerike, a ne Rusije. Novinari ruske državne televizije i dva člana ruskog parlamenta nalaze se na brodu koji plovi prema Arktiku. U izjavi koju je sa broda prenela televizija, poslanik Artur Čilingarov je doveo u pitanje takve tvrdnje.

Čilingarov je rekao da bi Rusija trebalo da dokaže da je greben ruski i da je to severna granica Rusije. On je dodao da pitanje ne bi trebalo da se rešava diplomatskim rečima, nego pre angažovanjem naučnika koji rade uz pomoć opreme za istraživanje velikih dubina, koju Rusija poseduje. Ruski naučnici planiraju da istraže podvodni teren uz pomoć dve mini podmornice. U igri su ogromne rezerve nafte i prirodnog gasa. Područje o kojem je reč, veće je od ukupne teritorije nekoliko evropskih država. Globalno zagrevanje topi veći deo Arktika, što bi moglo da olakša eksploataciju nafte i gasa.

XS
SM
MD
LG