Linkovi

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić doputovao u dvodnevnu posetu SAD


Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić doputovao je u dvodnevnu posetu SAD gde će sa američkim državnim sekretarom Kondolizom Rajs i drugim zvaničnicima razgovarati o rešavanju statusa Kosova. Vuk Jeremić će u četvrtak razgovarati sa senatorima Ričardom Lugarom, Džordžom Vojnovičem i Džejmsom Inhofom, kao i sa članovima srpskog kokusa u Kongresu SAD i liderom većine u Predstavničkom domu Stenlijem Hojerom. Jeremićev razgovor sa američkim državnim sekretarom Kondolizom Rajs predvidjen je za petak, a istog dana šef srpske diplomatije razgovaraće i sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Stivenom Hedlijem.

Uoči posete SAD, Jeremić je rekao da će to biti "ključna poseta u našim naporima da se izborimo za suštinski kvalitet" tokom pregovaračkog procesa o budućem statusu Kosova i Metohije, za koji je ocenio da je ušao u "vrlo delikatnu" fazu.

Jeremić je rekao da će prioritet u njegovoj poseti SAD biti "pokušaj da opusti tenzije u bilateralnim odnosima koje u poslednje vreme postoje" i da podseti na činjenicu da u velikom broju pitanja Srbija i SAD imaju zajednički interes.

Početkom nedelje u Vašingtonu su sa Kondolizom Rajs razgovarali lideri kosovskih Albanaca, a u tim razgovorima američka državna sekretarka pozvala je kosovske Albance na strpljenje u vezi sa konačnim statusom Kosova i ponovila stav SAD da Kosovo treba da bude nezavisno.

Stejt Department: Rešenje statusa Kosova od opšteg interesa

Američki Stejt department ukazuje da je rešenje statusa Kosova u najboljem interesu Srbije i svih stanovnika te pokrajine, ali i šireg regiona, kao i čitave Evrope, naglašavajući da SAD i dalje podržavaju plan Martija Ahtisarija.

Istakavši važnost da u diplomatski proces budu uključeni svi učesnici, ''SAD, Evropska unija, Rusija, Srbi i Kosovari'' portparol Stejt departmenta Šon Mekormak je na konferenciji za novinare još jednom ponovio stav Vašingtona da jednostrani potezi, u ovom trenutku, nisu ni u čijem interesu.

Vladimir Putin: Rezolucija 1244 na snazi

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je rad na odredjivanju statusa Kosova premešten u Kontakt-grupu, ali da Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN - ostaje na snazi.

"Rad je prešao u Kontakt-grupu, ali Rezolucija 1244 važi", konstatovao je Putin, na savetovanju sa ministrima.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je dodao da je rezolucija "u potpunosti ostala na snazi" i da je za njeno ukidanje "potrebna odluka Saveta bezbednosti UN".

Lavrov je dodao da će se pitanje Kosova rešavati u Kontakt-grupi, ne na osnovu plana izaslanika UN Martija Ahtisarija, nego uz uvažavanje pozicija Beograda i Prištine.

XS
SM
MD
LG