Linkovi

EU: Održati jedinstvo i biti jedan od bitnih elemenata pregovora o Kosovu


Evropska unija u kosovskoj zavšnici mora ispuniti dve ključne uloge - održati jedinstvo i biti jedan od bitnih elemenata naredne etape pregovora. Ovo je, izmedju ostalog, jedan od stavova kakvi su se čuli danas kada su evropski ambasadori u Briselu analizirali rezultate poslednjeg ministarskog skupa.

Naredni, neretko se u Briselu čuje, zadnji pokušaj da medjunarodna zajednica, ponovo dovodeći za pregovarački sto Beograd i Prištinu, dodje do održivog rešenja Kosova, krupan je izazov za evropsko jedinstvo. Počev od prvog dana predsedavanja Evropskom unijom, portugalski zvaničnici ističu, kada se govori o Kosovu, da im je na prvom mestu da održe jedinstvo dvadesetsedmorice, uz činjenicu da postoje odredjene razlike u gledanju na pitanje i drugu činjenicu - pitanje budućnosti Kosova se ne može prepustiti nekom drugom, kad je reč o strateškom interesu i širem prostoru čiju evropsku budućnost niko ne dovodi u pitanje.

Danas su tako ambasadori članica, analizirajući stavove svojih ministara sa sastanka pre dva dana, naglasili suštinsku važnost jedinstva Unije, ali i njene ključne uloge u ovoj fazi procesa. Sada je, medutim, vreme za pitanja ko će zastupati interese Tojke - Amerike, Rusije i Evropske unije, kada se Beogradom i Prištinom započne kontakte, prvo odvojene, a potom, očekuje se, i direktne pregovore. Kada je reč o Briselu, očekuje se da visoki predstavnik EU, Havijer Solana, kako je u ponedeljak i odlučeno, sam odredi ko će biti evropski predstavnik. Medju onima sa najviše šanse da budu evrospki predstavnik u Trojci je i Solanin saradnik, austrijski diplomata Stefan Lene.

U narednoj, i veruje se, ključnoj fazi pregovora, kada se očekuju i njihovi rezultati, moguće je da evropskog pregovarača zameni neko "većeg kalibra"- sam Solana ili šef švedske diplomatije i, vjeruje se, Solanin naslednik na funkciji Visokog predstavnika, Karl Bilt.

Medjutim, do tada bi pregovore o održivoj budućnosti Kosova trebalo dovesti do opipljivih rezultata, polazeći od suprotsavljenih stavova dvije strane i različitih gledanja na problem Vašingtona i Moskve.

XS
SM
MD
LG