Linkovi

Beč: Završen sastanak Kontakt grupe o Kosovu bez obraćanja novinarima


Predstavnici Kontakt grupe sastali su se danas u Beču kako bi postavili osnove za nove pregovore Beograda i Prištine o budućem statusu Kosova, koji bi najverovatnije trebalo da počnu u avgustu ili septembru. Sastanak predstavnika SAD, Britanije, Francuske, Nemačke, Italije i Rusije na nivou eksperata održan je danas posle podne iza zatvorenih vrata u zgradi nemačke ambasade u Beču. Niko od učesnika se, posle dvočasovnog sastanka, nije obratio novinarima.

Ministri spoljnih poslova EU su početkom sedmice naznačili smernice koje bi Kontakt grupa trebalo da usvoji u definisanju procesa rešavanja kosovskog problema. Za sada je izvesno da dosadašnji specijalni izaslanik Marti Ahtisari neće posredovati u pregovorima. Pitanje statusa Kosova prebačeno je na Kontakt grupu prošle nedelje kada je postalo jasno da Rusija neće pristati na američko-evropsku rezoluciju u Savetu bezbednosti UN zasnovanu na planu Martija Ahtisarija o nadgledanoj nezavisnosti Kosova.

Roan: Prerano za jednostrano proglašavanje nezavisnosti

Austrijski diplomata i bivši zamenik specijalnog izaslanika UN za status Kosova Alber Roan izjavio je danas da bi jednostrano proglašavanje nezavisnosti Kosova bilo prerano i da bi uspelo "samo ako bi ga priznao veći broj država".

"Opasnost toga je da bi sposobnost UN da rešava konfliktne situacije opala", rekao je Roan austrijskoj televiziji ORF uoči sastanka Kontakt grupe u Beču.

On je upozorio da "niko ne želi" da odluka o Kosovu bude doneta van Saveta bezbednosti.

"Kosovski Albanci su razočarani. Oni su pružili značajne ustupke u pregovorima, za razliku od Srbije, i još uvek nisu dobili status koji žele", rekao je Roan.

Američki i zvaničnici EU pristali su na novih 120 dana pregovora u pokušaju da se reši pitanje statusa Kosova. Rusija je juče insistirala da nova runda razgovora ne bude zasnovana na Ahtisarijevom planu. Strahuje se da bi dalje odlaganje rešenja statusa Kosova moglo da podstakne kosovske lidere da jednostrano proglase nezavisnost i gurnu Balkan u novi sukob.

XS
SM
MD
LG