Linkovi

Podgorica: Crnogorska skupština razmatra prijedlog zakona o odbrani


Skupština Crne Gore danas je počela debatu o predloženom zakonu o odbrani, iako je opozicija ocijenila da nema ustavnog osnova da se o tom dokumentu raspravlja.

Ministar odbrane Boro Vučinić je kazao da Predlog zakona promoviše novi koncept odbrane, kojim Crna Gora ulazi u kolektivni sistem bezbjednosti.

"Odbrana je definisana kao temeljna državna i funkcija od posebne društvene važnosti i interesa", kazao je on.

Zakonom je predviđeno da odluku o učešću predstavnika Vojske Crne Gore u mirovnim misijama donosi Skupština. Osim specijalnog, vanrednog i redovnog stanja, koje definiše Strategija odbrane, zakonom se uvodi i ratno stanje, što komparira sa praksom zemalja regiona.

Vučinić je najavio da će zakoni o odbrani i Vojsci biti usklađeni kada bude usvojen novi crnogorski ustav.

Poslanici opozicije su kritikovali predloženi zakon, konstatujući da je donijet na brzinu i da ga neće podržati, uz tvrdnju da je njegov ustavni osnov problematičan i da je nepotrebna žurba u vezi sa donošenjem tako važnih zakona.

Predstavnik Srpske liste Novak Radulović ocijenio je da se radi o partijskim zakonima kojim se "Vojska čisti od Srba".

Ministar Vučinić je demantovao te navode, saopštavajući da u Vojsci, po nacionalnosti, ima 55 odsto Crnogoraca, a 35 odsto Srba. "Vojska Crne Gore je otvorena za pripadnike svih nacionalnosti", rekao je Vučinić.

Poslanik Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković je naglasio da je više nego zadovoljan što su zakoni o odbrani i Vojsci na dnevnom redu parlamenta, jer, kako je rekao, "više neće biti paravojnih formacija, niti famoznog Sedmog bataljona. To će biti Vojska svih građana Crne Gore", kazao je Vuković.

XS
SM
MD
LG