Linkovi

Slučaj nepoštenog sudije Tima Donahija izazvao košmar u NBA ligi


Proteklih nekoliko dana, jedna od vodećih - ne samo sportskih vesti - u Americi jeste federalna istraga o nameštanju NBA utakmica. Komesar najjače lige sveta Dejvid Štern danas se prvi put obratio javnosti naglasivši da se liga nalazi u najgoroj situaciji od kada je on pre 23 godine preuzeo rukovodstvo, ali i izrazio uverenje da je slučaj sudije sa 13-godina dugim stažom Tima Donahija – samo jedan izolovani slučaj i da neće biti neprijatnih vesti o klađenju njegovih kolega. Ipak, prvi skandal sa nameštanjem utakmica u istoriji NBA imaće dalekosežne posledice po najjaču košarkašku ligu sveta.

Optužbe da je Tim Donahi kontrolisao rezultate utakmica i da je pokušavao da udovolji mafiji najgori su košmar za NBA ligu.

«Za navijače to znači da igru koju prate, takmičarski duh i sve ostalo što ide uz nju - mogu odmah da zaborave, jer neko pokušava da unapred odredi ishod», kaže Stiven A. Smit, analitičar TV mreže ESPN.

Donahi je navodno počeo da se kladi pre nego što je počeo da se sukobljava sa igračima. Nezvanični izvori tvrde da je bio u velikim dugovima, a vlasti smatraju da je počeo da namešta rezultate kako bi pomogao kladioničarskoj mafiji.

Iako su često imali problem sa Donahijevim odlukama, igrači i treneri su šokirani.

«Žao mi je zbog svih ljudi kojih se ovo tiče», kaže trener Finiksa Majk D'Antoni, dok Kobi Brajant naglašava da je reč o važnom pitanju i da je siguran da je to sada prioritet čelnika NBA lige.

Komesar Dejvid Štern izjavio je da liga ne štedi napore da se pojedinac, koji je izigrao sveto poverenje profesionalnog sporta – privede pravdi.

«Svaki put kada budem gledao utakmicu, sada ću razmišljati da li je neko dosudio nešto da bi nekom stavio pare u džep», kaže jedan navijač, dok dečak dodaje da svaki faul može da bude zbog želje sudije da pobedi onaj drugi tim.

Vlasti očekuju da će federalna velika porota vrlo brzo podići optužnicu.

XS
SM
MD
LG