Linkovi

Al-Kaida u Pakistanu ima sve veći uticaj na avganistanske pobunjenike


Jedan visoki američki komandant u Avganistanu kaže da Al-Kaida, bazirana u Pakistanu, ima sve veći uticaj na avganistanske pobunjenike iako je ofanziva pakistanskih snaga u pograničnom području smanjila napade ovog meseca na područje Avganistana.

Govoreći preko satelitskog linka generalmajor Dejvid Rodrigez rekao je da je broj upada iz Pakistana u Avganistan, u junu, bio dvostruko veći nego istog meseca prošle godine, ali da je ovog meseca smanjen, što on najviše pripisuje ofanzivi pakistanskih snaga u plemenskim područjima duž granice sa Avganistanom. Istovremeno, general Rodrigez kaže da je Al-kaida uspela da poveća broj stranih boraca koje je prokrijumčarila u Avganistan prošle godine, za 50 do 60 odsto. On nije hteo da iznese specifične cifre, ali je rekao da strani borci još uvek sačinjavaju manje od pet odsto ukupnog broja pobunjenika u Avganistanu, iako je njihov uticaj veći nego što bi se zaključilo na osnovu njihovog broja.

”Oni pomažu u nabavljanju i dostavljanju resursa, uključujući novac. Imali su nekoliko kontakata u kojima su delovali kao kadrovska organizacija, dovodeći strane borce da predvode veće jedinice u organizovanim operacijama.“

General Rodrigez je rekao da Sjedinjene Države ne planiraju da pošalju snage u Pakistan radi uključivanja u ofanzivu u pograničnom području. On kaže da postoji dobra koordinacija između snaga sa obe strane granice, ali da je američka pomoć Pakistanu usmerena ka centralnoj vladi, u obliku 750 miliona dolara vredne bezbednosne opreme. U međuvremenu, rekao je general Rodrigez, talibanski pobunjenici oslabljeni su poslednjih meseci, naročito u južnom Avganistanu, posle početka prolećne ofanzive u kojoj su bili snažniji nego ranije. On je dodao da je 20 ključnih talibanskih lidera uhvaćeno ili ubijeno, neki od njih u Pakistanu.

”Naneti su im teški gubici, tako da sada verovatno nisu ništa snažniji nego što su bili poslednjih godina.“

General Rodrgez je izneo predviđanje da će biti potrebne još dve do tri godine za dovršavanje izgradnje novih avganistanskih snaga bezbednosti, ali da će istinska bezbednost takođe zahtevati napredak u razvoju uprave i privrede, kao i razvoj saradnje sa Pakistanom.

XS
SM
MD
LG