Linkovi

Na karijeru Rendija Skota najviše uticao saksofonista Grover Vašington junior


Saksofonista i kompozitor Rendi Skot započeo je karijeru uz neke od najvećih zvezda američkog džeza, kao što su nensi Vilson, Roni Lous i grupa Hirošima. Ali, kako piše saradnik Glasa Amerike, Dag Levin, Skot kao najveći uticaj navodi prijateljstvo sa pokojnim velikanom saksofona, Groverom Vašingtonom juniorom.

Da nije bilo njegove kolekcije albuma Grovera Vašingtona i želje da jednoga dana upozna svog budućeg mentora, Rendi Skot možda nikada ne bi sviranje klasične muzike zamenio sviranjem džeza. Ali, kako sasm kaže, jedan određeni album ubedio ga je da povratka sa tog puta nema:

”Zapamtio sam svaku notu, svake pesme, i mislim da je album Winelight moja najomiljenija ploča svih vremena,“ kaže Rendi Skot.

Najzad, jednoga dana upoznao je Grovera Vašingtona pa čak i imao šansu da svira sa njim. Skot kaže da će mu uvek biti zahvalan za to što mu je proširio muzičke horizonte:

”Najveći savet koji sam zapamtio bio je da ne napuštam sviranje klasične muzike pored sviranja džeza jer će me to zaokružiti, pomoći mi u tehnici, razvoju tona i svemu drugom,“ kaže Skot.

Po završetku studija klasične muzike na Univerzitetu države Mičigen Skot se sa oduševljenjem okrenuo džezu. Počeo je da komponuje, aranžira i snima sopstvene albume. Njegovo mešanje džeza sa ritmom i bluzom i hip-hopom smestilo ga je van svetas takozvanog ”blagog“ džeza, posebnos a najnovijim albumom ”Breath”“ što na engleskom znači dah.

”Izazov za mene u stvaranju ovog albuma nije bio u tome da totalno idem protiv ustaljenih normi već da budem jedinstven, da budem ono što jesam,“ kaže Rendi Skot.

”Svaki žanr ima svoje karakteristike i shvatio sam da moram da cenim svaki žanr. Volim ”blagi“ džez, ali istovremeno mislim da je ponekad ta vrsta muzike razvodnjena, da se graniči sa ”štancovanom“ muzikom. Posebno sam se trudio da moja muzika ne spada u tu kategoriju,“ kaže Rendi Skot.

XS
SM
MD
LG