Linkovi

Majer: Evropska unija glavni akter u novoj etapi pregovora o Kosovu


Šta znače prepuštanje rešavanja statusa Kosova Kontakt grupi i naizgled fleksibilniji stav medjunarodne zajednice prema Srbiji? Kolega Branko Mikašinović, to je upitao stručnjaka za Balkan i profesora političkih nauka na Nacionalnom vojnom koledžu, Stivena Majera.

MAJER: Prenošenje daljih pregovora o budućem statusu Kosova na Kontakt grupu pre svega predstavlja promenu strategije medjunarodne zajednice radi iznalaženja boljeg i prihvatljivijeg rešenja i saradnje Rusije. Zapad je u teškoj situaciji, jer Rusiji, kao članici Kontakt grupe, ne može da kaže NE. U novoj etapi pregovora, glavni akter će biti Evropska unija, što je naglasio i predsednik Evropske komisije Baroso kada je rekao da je “budućnost Srbije sa Evropom, a ne sa Sjedinjenim Državama ili Rusijom”. Ta izjava može da se protumači kao poruka Srbiji da bude kooperativna, ali i kao uočavanje problema sa kojim se suočavaju i Beograd i Evropa. Što se tiče dužine pregovora, ona neće biti neograničena, mada Evropska unija ne želi da postavi krajnji rok, kao što je to Vašington činio, pa ga kasnije povlačio. Posle četvromesečnih pregovora, ne bih isključio još jedno produženje, ako ne bude napretka.

GLAS AMERIKE: Da li Vam izgleda da je medjunarodna zajednica zauzela fleksibilniji stav prema pitanju statusa Kosova?

MAJER: Zavisi sa kim razgovarate u medjunarodnoj zajednici. Sjedinjene Države će biti manje fleksibilne - pre svega zbog političkog ponosa, mada bi administracija mogla da promeni svoj stav, ali će eventualno to da učini medju poslednjima. Evropska unija će biti fleksibilnija, pošto želi da Srbija udje u zajednicu, a ne želi da dodje do nasilja i neprijateljstva, ili nepopustljivosti u balkanskoj politici i igraće veoma delikatnu igru izmedju Prištine i Beograda.

GLAS AMERIKE: Kakav bi stav Srbija trebalo da zauzme u novoj etapi pregovora?

MAJER: To je veoma važno pitanje, pošto je Srbija sada u pregovorima o Kosovu sa novom vladom u dobroj poziciji, daleko boljoj nego ranije. Beograd ima dobru početnu poziciju, zahvaljujući zalaganju i insistiranju na autonomiji za Kosovo. Najvažnija stvar za Srbiju će biti da dobije i igra vrlo, vrlo važnu ulogu u strukturisanju onoga o čemu će se pregovarati, u tome ko će biti za pregovaračkim stolom i naglašavanju potrebe za direktnim pregovorima sa kosovskim Albancima. Pregovori se ne mogu zasnivati na Ahtisarijevom planu; konačno rešenje ne može biti nametnuto, već se do njega mora doći putem pregovora. Svi za pregovaračkim stolom su jednaki i Evropska unija, Kontakt grupa ili bilo ko, ne mogu da ih diktiraju. Beograd mora u tom smislu da zauzme čvrstu poziciju i čvrst stav u pogledu sadržaja pregovora, ključnih pregovaračkih teza i vremenskog elementa. Beograd ne sme da bude pasivan.

XS
SM
MD
LG