Linkovi

Avganistan: Plemenske starešine pregovaraju o oslobađanju Koreanaca


Avganistanske plemenske starešine i sveštenci danas su sa talibanima pregovarali o oslobađanju 23 koreanska taoca, a vlasti Južne Koreje su pozvale avganistansku vojsku da se uzdrži od operacija u oblasti u kojoj se nalaze taoci. Talibanski pobunjenici su juče posle podne za još 24 sata produžili rok posle kojeg su zapretili da će ubiti taoce, ukoliko južnokorejske vlasti ne pristanu da povuku svoih 200 vojnika iz Avganistana, a vlasti u Kabulu ne oslobode zarobljene talibane.

Guverner pokrajine Gazni, Miradžudin Patan, izjavio je da vojska neće upotrebiti silu kako bi oslobodila zarobljene Koreance i da se avganistanske vlasti nadaju pozitivnom ishodu u toku dana. Taoci, južnokorejski hrišćani među kojima je 18 žena i pet muškaraca, oteti su prošlog četvrtka iz jednog autobusa na glavnom putu od Kabula do Kandahara u provinciji Gazni, južno od Kabula. Guverner Patan potvrdio je da su u toku pregovori koje sa talibanima vode plemenske starešine, da se vlasti nadaju pozitivnom ishodu, i da neće biti nikakvih vojnih operacija u cilju oslobađanja talaca.

Navodeći da su zahtevi pobunjenika donekle konfuzni i protivrečni, on je potvrdio da je jedan od zahteva i povlačenje južnokorejskog kontingenta iz sastava međunarodnih snaga u Avganistanu. Južna Koreja je saopštila da će njeni vojnici, uglavnom pripadnici sanitetskih i inženjerijskih jedinica koji su u Avganistanu angažovani na humanitarnim projektima, biti povučeni u skladu sa ranijim planovima, krajem ove godine. Upitan za zahtev talibana da Kabul oslobodi njihove zarobljene saborce, Patan je rekao da pobunjenici nisu dostavili nikakve spiskove i da ne zna da li će avganistanske vlasti ispuniti taj zahtev.

Iako su otmice stranaca česte u Avganistanu još od 2003. godine, oteti Koreanci su do sada najbrojnija grupa koju su talibani uzeli za taoce. Žrtve otmica uglavnom su bili strani humanitarni radnici, ali i novinari, i dok su 2003. i 2004. godine talibani blaže postupali prema svojim zarobljenicima i uglavnom ih posle dve tri nedelje oslobađali, od 2005. godine su učestala pogubljenja talaca. Početkom meseca, talibani su oteli dvojicu Nemaca i četvoricu Avganistanaca, a zatim jednog od otetih nemačkih inženjera ubili. Oslobađanje drugog nemačkog taoca uslovili su oslobađanjem zarobljenih talibana.

XS
SM
MD
LG