Linkovi

Nekad su preduzetništvo i biznis bili u isključivom domenu kompanija!


Nekad su preduzetništvo i biznis bili u isključivom domenu kompanija, a promocija verskih vrednosti spadala je u isključivu nadležnost crkve. Danas je linija između vere i tržišta toliko zamagljena da tržište oslonjeno na verske inicijative godišnje generiše blizu pet milijardi dolara prihoda. Čak i neke velike američke kompanije unose religijske elemente prilikm odlučivanja na upravnim odborima.

Molitva je bila privatna stvar Amerikanaca, ali je ta praksa vremenom postajale sve izloženija javnosti. Čak i predsednik na poslu ne zaboravlja da je vernik. U kompaniji Čik Fil A, koja godišnje prihoduje više od milijardu dolara prodajući sendviče sa piletinom i pomfrit – molitva je sastavni deo korporativnih sastanaka. Uprava ohrabruje zaposlene da se ne razvode, a lanac prodajnih objekata nedeljom ne radi. Potpredsednik kompanije Tim Tasopolos kaže da je jedan od ciljeva firme "veličanje Boga ".

"Uveren sam da moj posao predstavlja oličenje najboljih vrednosti mog života”, kaže Tasopolos.

Filozofija njegove kompanije je samo dio većeg i sve prisutnijeg trenda. Lanac brze hrane In and Out Burger na dnu svojih čašica štampa delove Biblije. Ford, AOL, American Airlines i Intel – svi podržavaju religijsko organizovanje svojih radnika.

Keli Šeklford, viša savjetnica iz Instituta Liberty Legal kaže da je sve u skaldu sa zakonom, do trenutka kada neko do zaposlenih drugome pokuša da nametne svoju veru.

"Linija se prelazi onda kada pokušate da nametnete verovanje ili određeni verski običaj zaposlenima", kaže Šeklfordova.

Međutim, kako na poslu, tako i u većim prodajnim centrima marketing religije namerava da opstane. Film Stradanje isusovo, Mela Gibsona, zaradio je na bioskopskim ulaznicam 600 miliona dolara. Agencije poput Marketplace Chaplains, kažu da religija pomaže biznis. Samo prošle godine prodavnice koje prodaju takozvane "hrišćanske proizvode" inkasirale su više od četiri i po milijarde dolara.

Bill Anderson je prvi čovjek Hrišćanske maloprodajne asocijacije.

"Od knjiga i biblije, preko muzike. čestitki, nakita do igrački za decu reč je o istinskoj prodavnici hrišćanske provinijencije."

"To je borba za Boga, protiv zla", kaže Dejvid Soča izvršni direktor kompanije One 2 Believe, koja prodaje lutkice nazvane "izaslanicima vere."

"Ovo je Semson – najjači lutak među igračkama. Pravi heroj. Ove lutke izgovaraju delove Biblije. Ono što je unikatno za ove lutke je to što su izuzetno kvaliteta sa čak 20 tačaka artikulacije.", objašnjava Soča.

Vol-Mart, najveći maloprodajni lanac na svetu probno prodaje te lutkice. Međutim, ostaje da se vidi da li će likovi iz Starog zaveta nadjačati savremene heroje poput Spidermana ili Barbike. Konačni sud neće stići od svevišnjeg, već od dece i njihovih roditelja.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG