Linkovi

Ujedinjene nacije odbacile zahtev Tajvana da postane član svetske organizacije


Ujedinjene nacije su odbacile zahtev Tajvana da postane član svetske organizacije, uz obrazloženje da se pridržavaju politike "jedne Kine" i da zvanično priznaju samo vladu u Pekingu. Ured UN za pravna pitanja odbacio je 15. molbu Tajvana za prijem u UN od 1971. godine, navedeno je na veb sajtu UN. Kina i Tajvan su se odvojili posle gradjanskog rata 1949. godine, a Tajvan je do 1971. imao mesto u UN. Te godine je, medjutim, usvojena rezolucija kojom je Peking proglašen jedinim zvaničnim predstavnikom Kine i Tajvana, koji su priznati kao jedan entitet, a Tajvan je izgubio pravo na sedište u UN.

"Rezolucijom je definisano da UN sprovode politiku 'jedne Kine'", navedeno je na sajtu UN.

Portparol tajvanskog Ministarstva spoljnih poslova Dejvid Vang izrazio je žaljenje zbog takve odluke UN.

"Žalimo zbog toga što su UN odbacile zahtev Tajvana iz političkih razloga", rekao je on, dodajući da bi rezolucija iz 1971. godine trebalo da bude revidirana "pošto nije uspela da reši pitanje prava tajvanskog naroda na svog zastupnika."

Ostrvo je 19. jula podnelo zahtev za prijem u članstvo UN, u skladu s politikom predsednika Tajvana Čena Šui-bjana, koji se zalaže za zvanično proglašenje nezavisnosti.Čen je u junu najavio da namerava da sazove referendum na kojem bi se stanovnici Tajvana izjasnili o nezavisnosti ostrva, čime bi, praktično, održali zahtev za ulazak u UN.Čenov portparol Dejvid Li izjavio je danas da odluka UN neće uticati na plan o održavanju referenduma.

"Ulazak u UN je glavni cilj Tajvana. Referendum će nam omogućiti da se naš glas čuje u svetu", rekao je on.

Peking je osudio zahtev Tajpeja, a osudi su se pridružile i Sjedinjene Američke Države, koje se pridržavaju politike "jedne Kine", mada nikad nisu eksplicitno navele da priznaju Tajvan kao deo teritorije Kine.

XS
SM
MD
LG