Linkovi

Debata u vezi sa ratom u Iraku u velikoj meri motivisana predsedničkim izborima


Tekuća američka debata u vezi sa ratom u Iraku u velikoj meri motivisana je predsedničkim i izborima za Kongres iduće godine. Lideri Demokrata u Kongrsu igraju, kako to obično nazivaju eksperti, oštru političkoj igru da bi primorali zakonodavce u Predstavničkom domu i Senatu da izglasaju mere kojima se odredjuje vremenski rok za povlačenje većine američkih vojnika iz Iraka do aprila iduće godine.

Podržani rezultatima anketa javnog mnjenja, koje pokazuju da se većina Amerikanca okrenula protiv rata, lider demokrata u Senatu, Heri Rid i njegove partijske kolege, veruju da je najbolja strategija Demokrata - nastavak pritiska na predsednika Buša. Rid je nedovno to ponovio gostujući u programu televizijske mreže CBS “Face the Nation”:

Ono što se desilo u Iraku je pogrešno. Moramo promeniti kurs i Ddemokrate će učiniti sve što mogu da, uz saradnju sa republikancima, usredsrede pažnju na to pitanje kako bismo povukli naše vojnike iz Iraka.”

Predsednik nastoji da podstakne svoje republikance u Kongresu tvrdnajma da povećan broj američkih vojnika poboljšava bezbednosnu situaciju u nekim delovima Iraka. Buš tvrdi da bi, u najmanju ruku, Kongres trebalo da omogući više vremena da se njegova strategija dokaže, pre nego što američkim komandantima na terenu nametne rokove za povlačenje vojnika .

Uspesi ukazuju na napredak koji postižu naši vojnici u Iraku i na važnost potrebe vremena našim oružanim snagama da bi naša nova strategija pokazala rezultate.”

Uhvaćena u žestokoj političkoj debati je nekolicina umerenih republikanaca u Senatu, koji odbacuju predsednikovu ideju da se u slučaju Iraka - ostane na istom kursu. Oni su takodje izloženi pritisku Demokrata koji se protive ratu i zahtevaju brzo povlačenje iz Iraka. Senatorka Olimpija Snou je umerena republikanka iz države Mejn.

Moramo da više delujemo nadstranački. SAD su utemeljene na principima kompromisa i konsensusa, a sada ni jedno ni drugo ne vidimo.”

Za sada, Demokrate izgleda da veruju da su istraživanja javnog mnjenja na njihovoj strani i protiv rata, te da će - uporedo sa debatom i njihova pozicija biti sve jača pred predsedničke i kongesne izbore iduće godine. Tom Defrank, šef vašingtonskog biroa lista ”New York Daily News“ za Glas Amerike kaže:

Demokrate žele da primoraju republikance da pred izbore 2008. republikanci ponovoe svoje stavove što više puta, da bi demokrate to posle koristile u kampanji pokazujući, na primer video snimke senatora Smita, Sunua ili nekog drugog ko podržava rat kome se dve trećine Amerikanaca protivi.”

Dovoljan broj republikanca za sada podržava predsednika da bi se blokirali pokušaji Demokrata da usvoje predlog o roku za povlačenje trupa. Medjtim, neki politički stručnjaci tvrde da bi približavanjem izbora 2008. godine, republikanici mogli da budu izloženi većoj kritici po pitanju Iraka. Džon Makintajer je urednik je politčkog vebsajta “RealClearPolitics.com“.

Republikanci su sasvim svesni onoga što se dogodilo 2006. godine i ne žele da se to ponovi 2008. godine. U svakom slučaju, javnost je umorna od rata u Iraku i mislim da ono što većina republikanaca misli, bez obzira da li to javno kaže ili ne, jeste da se situacija neće poboljšati dovoljno brzo“.

Sledeća ključna rasprava o Iraku očekuje se u septembru kada će američki abmasador u Iraku i glavni američki komandati podneti Kongresu izveštaj o delotvornosti strategije pojačanog vojnog prisustva u Iraku.

XS
SM
MD
LG