Linkovi

Japanski Soni pušta u prodaju prvu verziju laptopa bez pokretnih delova


Japanski elektronski gigant Soni proizvodi, između ostalog, kvalitetne i savremeno dizajnirane laptop kompjutere nazvane zajedničkim imenom Vaio. Soni je upravo objavio da pušta u prodaju prvu verziju tog laptopa bez pokretnih delova.

U većini današnjih kompjutera za trajno beleženje podataka kao što su kompjuterski programi i fajlovi, koriste se čvrsti magnetni diskovi, koji se često nazivaju i hard drajv. Iako veoma usavršeni, ti uređaji su ipak mehaničke naprave osetljive na potrese i podložne kvarovima, a troše i dosta struje. Druge negativne osobine su relativna sporost u čitanju zabeleženih podataka i njihova fragmentacija. Kako se razni podaci neprestano pišu i brišu, i kako kompjuter nastoji da ispražnjena mesta popuni novim podacima, fajlovi se neminovno razbijaju u manje celine koje se smeštaju u ispražnjene prostore, pa je njihovo pozivanje utoliko sporije.

Kompjuteri bez pokretnih delova osolobođeni su svih tih nedaća jer je pristup bilo kom zabeleženom podatku gotovo trenutan. Novi Sonijev laptop, sa tipičnom komplikovanim nazivom, TZ11MN, veoma je elegantna mašina, tanka i teška svega nešto više od jednog kilograma, zahvaljujući ultralakom LED ekranu i, naravno, nedostatku čvrstog diska. Ekran je posebna priča - sa karakterističnim Sonijevim toplim bojama, jasan i čitljiv i po suncu i iz svakog ugla. Nedostaci su relativno mala memorija - svega 32 gigabajta i visoka cena - oko tri hiljade evra. Sudeći po tome namenjen je najpre poslovnim ljudima.

XS
SM
MD
LG