Linkovi

Libija: Pet medicinskih sestara i lekar oslobodjeni nakon osam godina zatvora


Bugarski predsednik Georgij Parvanov pomilovao je pet bugarskih medicinskih sestara i lekara koji su u Libiji bili osudjeni na doživotni zatvor i u utorak prebačeni u Sofiju. Pet bugarskih medicinskih sestara i palestinski lekar, koji je u medjuvremenu dobio bugarsko državljanstvo, oslobodjeni su nakon osam godina provedenih u zatvoru zbog optužbi da su inficirali virusom side više od 460 libijske dece u jednoj bolnici u Bengaziju. Do sada je od posledica side umrlo 56 dece. Medicinski radnici doputovali su u Sofiju gde su ih pored članova porodice, dočekali i predsednik Parvanov, premijer Sergej Stanišev kao i ministar inostranih poslova Ivailo Kalfin. Libijske vlasti saopštile su da su "zadovoljeni" svi njihovi uslovi koje su zahtevali da bi dozvolili ekstradiciju medicinskih radnika. Medicinski radnici su tokom prvog sudjenja bili osudjeni na smrtnu kaznu, ali im je 17. jula kazna preinačena u doživotni zatvor, nakon što su porodice zaražene dece pristale da budu obeštećene u iznosu od po jedan milion dolara.

Tripoli je takodje, dobio čvrsta uveravanja da će dobiti medicinsku pomoć za lečenje obolele dece i finansijsku pomoć za modernizaciju bolnice u Bengaziju gde su deca bila zaražena virusom side. Kako je najavljeno u Parizu, francuski predsednik Nikola Sarkozi trebalo bi da "za dva dana" otputuje u posetu Libiji.

"Predsednik će otputovati u Libiju za dva dana. Jasno je da do tog puta ne bi došlo da medicinski radnici nisu oslobodjeni", rekao je generalni sekretar Jelisejske palate.

Evropska unija najavljuje poboljšanje odnosa sa Libijoma

Evropska unija je najavila poboljšanje odnosa s Libijom, pošto je Tripoli pustio iz zatvora pet bugarskih bolničarki i palestinskog lekara, osudjenih na doživotni zatvor, pod optužbom da su virusom HIV namerno zarazili 400 dece.

"Odluka o oslobadjanju šestoro osudjenika omogućiće nove i bolje odnose EU i Libije i jačanje veza s mediteranskim regionom i čitavom Afrikom", ocenila je evropski komesar za spoljne odnose Benita Ferero-Valdner.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo takodje je izjavio da bi Brisel mogao da normalizuje trgovinske i političke veze s Libijom, prenele su agencije.

"Nadamo se nastavku normalizacije odnosa s Libijom", rekao je Barozo, podsećajući da su odnosi bili blokirani zbog neizvesne sudbine šestoro medicinskih radnika, koji su prvobitno bili osudjeni na smrt.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana pozdravio je odluku Libije o oslobadjanju medicinskih radnika.

"Naporno smo radili na rešavanju ove dramatične situacije i veoma sam zadovoljan ishodom", rekao je Solana i ocenio da je okrenuta nova strana u odnosima s Tripolijem.

Ostalo je, medjutim, nejasno da li sporazum obuhvata i ekonomsku pomoć Libiji.Francuski predsednik Nikola Sarkozi izjavio je da ni njegova zemlja ni EU nisu platile Libiji nikakvu nadoknadu za puštanje iz zatvora šestoro medicinskih radnika, ali je nagovestio da je to, možda, učinio neko drugi.

"Mogu da potvrdim da ni Evropa ni Francuska nisu dale nikakav finansijski doprinos Libiji", rekao je Sarkozi na konferenciji za novinare u Parizu.

On je zahvalio Kataru na posredovanju u pregovorima radi okončanja krize, sugerišući da je ta zemlja, možda, obezbedila neku vrstu dodatne pomoći Libiji.

"Razgovori koje su vodili Katar i Libija, dve arapske zemlje, tiču se samo njih. Ako budu imali nešto da saopšte, onda će to i učiniti", rekao je Sarkozi.

Gean je rekao da je do poslednjeg trenutka bilo neizvesno da li će bugarske bolničarke i palestinski lekar biti oslobodjeni.

XS
SM
MD
LG