Linkovi

Svetska banka: Crna Gora treba da što pre usvoji novi Zakon o bankama


Delegacija Svjetske banke boravila je danas u Podgorici gdje je razgovarala sa crnogorskim zvaničnicima. Najavljeno je da će projekti koje će podržati ta finansijska institucija poboljšati kvalitet života i usloviti privredni rast u Crnoj Gori.

Svjetska banka je spremna da učestvuje u realizaciji niza strateških projekata u Crnoj Gori, kao što je izgradnja auto-puteva, projekti u oblasti turizma i zaštite životne sredine.

Direktor i regionalni kordinator Svjetske banke za jugoistočnu Evropu, Orsalija Karanzopulos ocijenila je na današnjem sastanku sa crnogorskim premjerom Željkom Šturanovićem da je četvorogodišnja strategija saradnje Svjetske banke sa Crnom Gorom i deset miliona dolara kredita za razvoj održivog turizma u zemlji, podrška crnogorskim strateškim ciljevima neophodnim za njeno članstvo u EU.

Oni su definisani u cilju povećanja održivog privrednog rasta, ekonomskih sloboda i jačanja uloge privatnog sektora, izgradnje institucija i zakonskih pravila koja će biti u skladu sa međunarodnim standardima i unapređenja životnog standarda građana, kroz adekvatan obrazovni, zdravstveni i sistem socijalne zaštite. Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović saopštio je u razgovoru sa delegacijom Svjetske banke da je uvjeren da će projekti koje će podržati ta finansijska institucija poboljšati kvalitet života i usloviti privredni rast u Crnoj Gori.

Crna Gora treba da što prije usvoji novi Zakon o bankama jer je namjera da se crnogorsko bankarsko tržište otvori za ulazak filijala prvoklasnih banaka iz EU, ocijenili su predsjednik Savjeta Centralne banke Ljubiša Krgović i predstavnik Svjetske banke za jugoistočnu Evropu, Orsalija Karancopulos. Svjetska banka će za podršku ciljevima Crne Gore obezbijediti 90 miliona evra za finansiranje novih investicija do 2010. godine.

XS
SM
MD
LG