Linkovi

Pet obroka voća i povrća umanjuje rizik ponovne pojave raka dojke


Ovoga puta bavimo se sa dve studije o raku dojke. Jedna je ispitivala da li ishrana sa visokim procentom fibera i niskim procentom masti može da umanji rizik od ponovne pojave raka dojke. Druga studija bavila se ženama sa visokim rizikom od dobijanja raka dojke kako bi ustanovila da li su njihove šanse od smrti zbog te bolesti veće nego onih sa niskim rizikom od dobijanja raka dojke.

Uzimanje pet obroka voća i povća na dan, i dobijanje ne više od 30 odsto ukupnog broja kalorija iz masti moglo bi da pomogne onima koji su preživeli rak dojke da izbegnu ponovnu pojavu bolesti.

«Ono što imamo ovde je dobar primer pojačanih boja i jačih ukusa koje smo proučavali u studiji».

Džon Pirs sa univerziteta Kalifornije u san Dijegu, predvodio je medjunarodnu studiju u koju je bilo uključeno više od tri hiljade preživelih od raka dojke.

«U studiji je značajno povećano uzimanje povrća, na oko osam obroka. Deo toga su bili sokovi od povrća. Davali smo tri obroka voća i smanjili energetsku vrednost masti na oko 24 odsto».

Tokom šest godina, polovina žena koje su učestvovale u studiji jela je pet obroka voća i povrća na dan i ograničila je uzimanje masti na 30 odsto ukupnih kalorija. Druga polovina jela je hranu bogatu fiberom i siromašnu mastima. Ustanovljeno je da nije bilo razlike izmedju te dve grupe u šansama za vraćanje raka dojke ili produženje života.

«Ne treba vam deset obroka povrća i voća. Dovoljno vam je pet na dan».

Studija je objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja. Druga studija, koja je objavljena u Nju ingland časopisu za medicinu, bavila se ženama koje imaju povećan rizik za genetski prenesen rak dojke. Istraživači su studirali blizu 18 hiljada žena sa rakom dojke. Oko 10 odsto imalo je visoki rizik genetske mutacije. U obe grupe, više od polovine žena je živo, deset godina nakon što im je ustanovljena bolest. Šta više, žene sa BRCA mutacijom odgovorile su identično na hemoterapiju kao i žene koje nemaju taj genetski rizik. Jedina stvar koja može da produži živote žena sa tom genetskom mutacijom je da budu pažljivije praćene kako bi se uhvatili rani znaci kancera i da budu tretirane na pravi način.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG