Linkovi

Zamenik iračkog premijera traži od Sjedinjenih Država da budu strpljive


Zamenik iračkog premijera Barham Salih pozvao je zvaničnike i narod Sjedinjenih Država da bude strpljiviji u odnosu na tempo političkih reformi u njegovoj zemlji. Zamjenik iračkog premijera, Barham Salih, kaže da se pored toga što je poboljšana bezjednost, u Iraku mora ostvariti još mnogo progresa na političkom planu.

"Saglasan sam i priznaću da imamo još mnogo posla na političkom planu. Politički lideri u Iraku, pod pritiskom domaće jvnosti i naših prijatelja iz SAD, razumeju imperativ stvarnog osetnog napretka."

Salih je odgovarao na kritike iz Vašingtona, gde zakonodavci nameravaju da preispitaju potrebu daljeg američkog vojnog prisustva u Iraku, ako Bagdad ne ostvari adekvatne političke reforme. Salih je gostovao u programu CNN-a. Senator iz Mejna, Olimpija Snou kazala je u programu CBS-a da je uspeh političkih reformi u Iraku, suštinski važni za celokupan uspjeh zemlje.

"Trenutno, nema nikakvih pokazatelja koji bi nam ulivali poverenje da će iračke vlasti ostvariti politički napredak do mere koju su sami zacrtali pre godinu. Prošli su brojni rokovi i ništa nije učinjeno."

Jedan od ciljeva koje je iračka vlada postavila je i zakon o nafti koji su podržali Amerikanci, kojim se pretpostavlja poštena distribucija prihoda od nafte između tri glavne zajednice - šiita, sunita i Kurda. Zakon je usvojila vlada premijera Malikija, ali još nije u parlamentarnoj proceduri zbog toga što mu se protivi veliki broj poslanika. Malikijev zamenik, Barham Salih, kaže da usvajanje i primena pomenutog zakona o nafti nije lak izazov za Irak.

"U državi kakva je Irak, kojom je diktator vladao decenijama, mi sada pokušavamo da primenimo zakon kojim će se promeniti karakter i struktura upravljanja naftnim resursima. Koliko bi bilo vremena potrebno da se to uradi u vašoj zemlji? Mi u Iraku pokušavamo da to obavimo za nekoliko meseci."

Salih kaže da su irački zakonodavci, suočeni sa kritikama da su umesto usvajanja zakona odlučili da odu na godišnje odmore, odlučili da ne prekidaju rad pod uslovom da im vlada na usvajanje predloži koherentnu legislativu.

XS
SM
MD
LG