Linkovi

Vlada Srbije uputila Skupštini predlog rezolucije o Kosovu


Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila predlog rezolucije o Kosovu i uputila ga Skupštini na razmatranje. Vlada je prihvatila i izveštaj o radu državnog Pregovaračkog tima za političke razgovore o budućem statusu Kosova.

U Predlogu rezolucije piše da je Kosovo i Metohija neodvojivi deo Srbije i da bi svaki pokušaj rešenja kojim bi se prekršila načela medjujunarodnog praa bio proglašen ništavnim i opasnim po opstanak države Srbije.

U rezoluciji se izražava spremnost Srbije za nove pregovore, otvorene u pogledu ishoda i trajanja. Vlada i državni organi se obavezuju da blagovremeno i energično odgovore na svaki nagoveštaj ili čin usmeren na povredu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

To se posebno odnosi na pretnje i eventualne akte jednostranog priznanja nezavisnosti Kosova i Metohije. Vlada Srbije rezolucijom se obavezuju da formira novi državni pregovarački tim.

Dulić: Sednica o Kosovu sutra u 16 sati

Sednica Skupštine Srbije o izveštaju državnog pregovaračkog tima i Predlogu rezolucije o Kosovu i Metohiji počeće u utorak u 16 sati, rekao je danas predsednik parlamenta Oliver Dulić. On je novinarima potvrdio da je u skupštinsku proceduru stigao Vladin Predlog rezolucije, kao i izveštaj pregovaračkog tima.

Kontakt grupa u sredu u Beču

Predstavnik Rusije u Kontakt grupi Aleksandar Bocan Harčenko potvrdio je danas da će u sredu, 25. jula, učestvovati u radu Kontakt grupe u Beču. U izjavi Intefaksu on, međutim, nije želeo da komentariše predstojeće zasedanje koje će se održtai posle povlačenja razmatranja nacrta rezolucije o Kosovu iz Saveta bezbednosti UN. Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je Moskva spremna na aktivan rad u okviru Kontak grupe sa ciljem da se nađe realno rešenje za kosovski problem.

Ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin najavio je u petak u Njujorku, posle neuspeha najnovijeg predloga rezolucije o Kosovu, da bi Kontakt grupa trebalo da se sastane u sredu u Beču. Rusija u petak nije dala podršku predlogu rezolucije koju su predložile SAD i članica Saveta bezbednosti iz EU, te je odlučeno da se obnove razgovori u Kontakt grupi.

Demonstranti u Prištini simbolično proglasili nezavisnost

Koalicija nevladinih organizacija "Ad hok" simbolično je, tokom današnjeg protesta u Prištini, proglasila nezavisnost Kosova. Demonstranti su zatražili od pregovaračke ekipe Prištine da odredi poslednji datum od kada će Kosovo biti nezavisno. Predstavnica koalicije Igbale Rugova je kazala da su, iako u malom broju, demonstranti izašli da "pokažu svetu i parlamentu Kosova da su građani Kosova umorni od obećanja". Prema njenim rečima, još od 2005. godine očekuje se proglašenje nezavisnosti.

Jedan od demonstranata, Beljulj Zeka, rekao je da su nevladine organizacije i građani odlučili da se više angažuju, jer to zahteva situacija. Prema njegovim rečima, danas je upućen poslednji poziv članovima pregovaračke ekipe Kosova da odrede datum za proglašenje nezavisnosti Kosova. Demonstranti su ocenili da bi svako dalje odlaganje rešavanje statusa Kosova bilo štetno.

XS
SM
MD
LG