Linkovi

Turska vladajuća konzervativna islamistička partija pobedila na izborima


Turska vladajuća konzervativna islamistička partija pobedila je danas na prevremenim parlamentarnim izborima, javila je večeras državna novinaska agencija Anadolija. Partija Pravde i razvoja osvojila je 331 poslaničko mesto od ukupno 550 koliko ih ima parlament, rezultat je koji Anadolija prenosi na osnovu 85 odsto prebrojanih glasačkih listića. Dve sekularne partije, Republikanska narodna partija i ekstremno desničarski Nacionalni pokret, dobile su 124 odnosno 76 mesta.

Pristalice vladajuće partije okupile su se ispred sedišta stranke u Istanbulu i rezultate pozdravile aplauzom, plesom i mahanjem partijskih zastava. Skandirali su ime premijera Redžepa Tajipa Erdogana. U glavnom gradu Ankari, masa od nekoliko stotina ljudi burno je pozdravila objavljivanje izbornih rezultata koje su pratili na velikim video-ekranima ispred sedišta stranke.

Mnogi Turci danas su prekinuli letovanje da bi glasali, a u Istanbulu, najvećem gradu Turske, na nekim od glavnih ulica došlo je do velike saobraćajne gužve. Pred novim parlamentom su veliki izazovi, kao što je izbor predsednika države, nasilje kurdskih pobunjenika i sve veća podela oko rastuće uloge islama u sekularnoj Turskoj. Opozicione partije su u predizbornoj kampanji isticale da bi pobeda vladajuće partije ojačala islamistički pokret. Prevremeni parlamentarni izbori su raspisani zato što partije nisu mogle da se dogovore u parlamentu oko izbora novog turskog predsednika.

XS
SM
MD
LG