Linkovi

Fijat počeo proizvodnju nekada popularnog modela od 500 kubika


Najpre je Folksvagen obnovio proizvodnju svoje popularne ”bube,“ zatim se pojavio obnovljeni ”mini moris,“ a sada je i Fijat počeo da proizvodi svoj nekada veoma popularni model od 500 kubika, uzdajući se u talas nostalgije koji je zahvatio automobiliste u Evropi. Novi Fijat 500, poznatiji kao ”ćinkvećento,“ dočekan je sa oduševljenjem u Italiji, gde se mnogi još sa simpatijama sećaju tog automobilčića, sa motorom pozadi i zadnjim sedištem ne mnogo većim od kućne šamlice.

Povodom rođenja novog ”ćinkvećenta“ više od 700 ljubitelja tog modela okupilo se u Torinu, proslavljajući istovremeno 50. rođendan prvobitnog modela. Fijat 500 pojavio se na italijanskim putevima 1957. godine i brzo postao jedan od najpopularnijih automobila. Na glavnom trgu u Torinu vlasnici su dovezli više od 500 obnovljenih modela, od kojih su neki doživeli neobične prepravke. Jedan od čudnijih imao je na krovu čokoladu koja se okreće.

Đani Vernagalo, koji je svoj auto pretvorio u otvoreni sportski dvosed, kaže da je Fijat 500 predstavljao vrhunac italijanske automobilske istorije. Feliće Nitolo kaže da mu je za pretvaranje njegovog ”ćinkvećenta“ u pokretni mozaik od pločica trebalo osam meseci. Ali svi oni kažu da su uzbuđeni pojavom novog modela. Den Strong, urednik časopisa Auto ekspres, smatra da su dizajneri Fijata uspeli da očuvaju tradicionalnu liniju originala i usklade je sa modernim osobinama

Krajem pedesetih i početkom šezdesetih, jednostavnost, kompaktnost i niska cena ”ćinkvećenta“ omogućili su mnogim siromašnijim Italijanima da steknu automobil. Između 1957. i 1975. Fijat je proizveo 3 miliona i 800 hiljada raznih verzija ”ćinkvećenta“ - od osnovnog modela, preko sportskog sa snažnijm motorom, do dostavnog vozila. Originalni motor imao je 479 kubika i razvijao trinaest i po konjskih snaga, dostižući brzinu od 85 kilometara na sat.

Mnogi vlasnici trudili su se da na neki način izdvoje svoj auto od ostalih, dajući mu individualističku crtu. Lućano Paradisi, vlasnik prodavnice delova za ”ćinkvećento,“ kaže da je taj model bio popularan delimično zbog lakoće prepravljanja. Međutim, tek će se videti da li će novi model doživeti istu popularnost.

Ljubitelji ”ćinkvećenta“ za sada ostaju više vezani za njegovu prošlost nego za budućnost. Do sada je naručeno 30 hiljada komada, a Fijat kaže da će ove godine proizvesti možda i dvostruko više. Prošle godine ta fabrika je najzad ponovo počela da ostvaruje profit, posle ravno 17 tromesečja u gubicima. Ostaje da se vidi da li će slično biti obnovljena i Fijatova reputacija. Fabrika tvrdi da novi ”ćinkvećento“ ima 500 hiljada mogućih kombinacija, s obzirom na tri verzije, 12 boja i osam samolepljivih aplikacija, kao što su šahovska tabla, trkačke linije ili boje italijanske zastave.

Kupci sa dubljum džepom mogu da dobiju kožna sedišta, volan i ručicu menjača, zatim priključak za MP3 plejer, pa čak i satelitski navigacioni sistem. Funkcioneri kažu da je ovo prvi mali evropski auto koji je dobio najviše ocene za bezbednost. Nova verzija je oko pola metra duža od originalne, ali je u kabini i dalje tesno, sa manje prostora od popularnog Smarta. U Italiji, Fijat 500 koštaće oko deset i po hiljada evra, dok će za izvoz biti ponuđeni jeftiniji modeli sa manje opcija. U Italiji je već počeo da se prodaje, Francuzi će moći da ga kupe uskoro, a Nemci i Britanci početkom iduće godine. Zbog jakog naglaska na liniji i bezbednosti ”ćinkvećento“ će biti skuplji od drugih malih automobila pa se smatra da ga porodice neće kupovati kao glavno vozilo.

XS
SM
MD
LG