Linkovi

Ugledni klimatolog negira stav Ala Gora o globalnom zagrevanju


Nekoliko najpoznatijih svetskih muzičera nedavno su održali koncert kako bi fokusirali pažnju na globalno zagrevanje. Bivši američki potpredsednik Al Gor naziva globalno zagrevanje najvećom pretnjom sa kojom je suočeno čovečanstvo i mnogi najpoznatiji naučnici se slažu. Medjutim, još uvek ima onih koji se protive široko prihvaćenom uverenju da se fosilna goriva krive za takozvane gasove koji izazivaju efekat staklenika.

Film Ala Gora ”Nezgodna istina“ , opasnosti koje predstavlja globalno zagrevanje grafički su prikazani, uz fotografije, mape i grafikone. Al Gor smatra da nema vremena za gubljenje u rešavanju pitanja globalnog zagrevanja.

”Dovedena je u pitanje mogućnost da živimo na planeti zemlji.“

Poster za film prikazuje ogromni uragan koji se diže iz oblaka dima. Ali taj imidž i najveći deo onoga što Gor prezentira u filmu odbacuje Viliam Grej, jedan od najuglednijih klimatologa u Sjedinjenim Državama.

”On daje izjave koje ja ne bih mogao da dam. Iznosi pretpostavke koje nisu istinite. Mislim da ima jako mnogo činjeničnih grešaka u njegovom filmu.“

Grej odbacuje Gorove tvrdnje da urgani postaju češći i intenzivniji kao rezultat globalnog zagrevanja. On ne dovodi u pitanje činjenicu da se zemljina kugla zagreva, ali ne vidi to kao krizu i ne misli da ispuštanje ugljen dioksida, metana i drugih gasova u atmosferu ima mnogo veze sa tim.

”Da zabeleženo je globalno zagrevanje. Mislim da je to primarno zbog globalnih trendova cirkulacije okeana.“

Grej kaže da je trenutni trend zagrevanja deo prirodnog ciklusa i da bi svet mogao uskoro da udje u fazu hladjenja. Panel za klimatske promene, nedavno je izvestio da se klimatske promene ubrzavaju još više no što je prethodno predvidjeno, dodavši da postoji urgentna potreba za akcijom. Medjutim, Grej i drugi kritičari kažu da su ta predvidjanja bazirana na nepouzdanim kompjuterskim modelima. On kaže da pomenuti Panel ima političku agendu i da su skeptici jednostavno isključeni iz diskusije.

”Panel za klimatske promene i svi ti izveštaji nikada nisu stigli do mene iako se ovim bavim 55 godina. Izolovan sam i znam da je to slučaj sa drugim mojim kolegama, koji poštujem zbog njihovog znanja. Oni ih nikada nisu konsultovali. Ako znaju kakav je vaš stav, jednostavno vas izostave.“

Naučnici pomenutog panela odbacuju takvu karakterizaciju svog konsenzusa i brane kompjuterske modele kao način za razumevanje kako takozvani gasovi staklenika utiču na klimu. Grej veruje da će smanjenje upotrebe fosilnih goriva, koje zagovaraju ti naučnici naneti štetu ekonomiji Sjedinjenih Država i drugih indutrijalizovanih zemalja, i na kraju neće doprineti mnogo zaustavljanju globalnog zagrevanja. On kaže da sva pažnja fokusirana na globalno zagrevanje skreće pažnju sveta sa stvarnih problema.

”Imamo tako mnogo drugih važnih problema širom sveta koji su daleko urgentniji. Na primer siromaštvo, SIDA, terorizam. Oni tvrde da je to najveći problem sa kojim je suočeno čovečanstvo, što je veliko preterivanje.“

Profesor Grej kaže da nikada nije primio novac od energetskih kompanija niti bilo koga drugog u zamenu za dovodjenje u pitanje konsenzusa o globalnom zagrevanju. On planira da napiše knjigu kako bi osporio stav Ala Gora i drugih koji su, kako on veruje, pogrešili kad su u pitanju klimatske promene.

XS
SM
MD
LG